A majonéz rendkívül kedvelt ételünk – ráadásul amennyiben már unjuk a boltit, érdemes otthon is elkészítenünk, hiszen ez sem jelent különösebb kihívást!
A majonéz egy olyan mártás, melyet főként tojássárgájából és valamilyen növényi olajból készíthetünk. Ezt fűszerezzük általában tárkonnyal, adhatunk hozzá citromlevet, egy kis mustárt, fokhagymát… Rengeteg recept létezik, s mind más alapanyagokat használ az ízesítéshez. Szeretnéd Te is kipróbálni? Most megmutatok Nektek egy alapreceptet, illetve két alternatívát – így biztosan Te is megtalálod a számodra legmegfelelőbbet.
Majonéz házilag
Hozzávalók (6 adag)
- 2 db tojássárgája
- 2 mokkáskanál mustár
- 3 dl olívaolaj
- 3 teáskanál citromlé
- 2 teáskanál porcukor
- só, őrölt fehér bors ízlés szerint
Helyezzük a tojássárgákat egy keverőtálba, majd habverő segítségével keverjük hozzá a sót, borsot és a mustárt.
Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a szobahőmérsékletű olajat. Amint alaposan elkevertük, adjuk hozzá a citromlevet is.
Kóstoljuk meg, ízlés szerint még fűszerezhetjük, majd adjuk hozzá a porcukrot.
Paleo majonéz házilag
Hozzávalók (1 adag)
- 2 db tojássárgája
- 2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1,2 dl kókuszolaj
- 1,2 dl olívaolaj
Rakjuk egy magas falú keverőpohárba a tojássárgákat, a mustárt, a citromlevet és egy kevés kókuszolajat.
Botmixerrel keverjük őket egyneművé magas fokozaton. Ahogy összeállt a majonézünk adjuk hozzá apránként a maradék kókuszolajat, illetve az olívaolajat. Közben keverjük botmixerrel tovább masszánkat.
Végül, amikor mér krémes állagú lesz majonézünk ízesítsük sóval, borssal, és töltsük át egy zárható üvegbe. Hűtőben tárolva két hétig fogyasztható.
Fokhagymás házi majonéz
Hozzávalók (2 adag)
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál friss rozmaring
- 4 dl napraforgóolaj
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk keresztbe a fokhagymafejet, s a fél fokhagymákat a vágási felülettel felfelé tegyük egy tepsibe. Csepegtessünk rá 1 – 1 evőkanálnyi olívaolajat, majd süssük őket 20 percig. Hagyjuk rövid ideig őket hűlni, majd a héjból egy vágódeszkára nyomjuk a gerezdeket, a késsel lapítsuk őket pépesre.
Vágjuk finomra a rozmaringot, majd a tojást és a külön sárgáját egy keverőtálba helyezve keverjük össze a fehérborecettel, 1 csipet borssal és ugyanannyi sóval.
Habverővel forgassuk bele a tojásos keverékbe a fokhagymákat, majd a rozmaringot. Bégül locsoljuk bele az olajat, s keverjük az egészet fényesre.
Kóstoljuk meg, amennyiben szeretnénk még sóval, borssal, illetve egy kis borecettel ízesíthetjük majonézünket.