Meglepnéd a családot valamilyen különleges nevű étellel? Nem kell a legbonyolultabb ételt elkészítened, hogy valami újdonságot tegyél le az asztalra, a mákos lütyü elképesztően finom és szaftos, ráadásul laktató is, így főfogásként is megállja a helyét! Nézd meg a mákos lütyü receptjét!
Mákos lütyü receptje
A mákosgubaház hasonló, de mégis különlegesebb! Nézd meg hogyan készül a mákos lütyü! Az eredetileg alföldi finomság neve elsőre furcsén hangozhat, de érdemes elkészíteni, mert gyorsan kész van, és még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni!
Hozzávalók a mákos lütyü elkészítéséhez
1. Hozzávalók a vaníliakrémhez:
• 8 darab tojássárgája
• 50 g keményítő
• 200 g porcukor
• 400 ml tej
• 4 tk vaníliaaroma
• 2 mk vaníliaőrlemény
• 400 g vaj
2. Hozzávalók a tejes öntethez:
• 500 ml tej
• fél narancshéja
• 1 citromhéja
• 1 csomag vaníliás cukor
3. Hozzávalók a mákos réteghez
• 130 g mák
• 60 g porcukor
4. Az összeállításhoz
• 300 g szikkadt kalács
Így készítsd el a mákos lütyüt!
Először a vaníliás krémet készítjük el. Ehhez a tojássárgájákat a porcukorral és a keményítővel egy kis mennyiségű tejben, habverő segítségével egy forralóban habosra keverjük. A maradék tejbe belekeverjük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd közepes lángon felforraljuk. Amint felforrt levehetjük a tűzről és lassan, folyamatos keverés mellett elkezdjük belecsorgatni a tojássárgás keverékbe. Kis lángon besűrűsítjük, de a keverést nem hagyjuk abba. Ne ijedjünk meg a habosodástól! Egy habverővel átdolgozzuk az egészet, miután elérte a sűrűségi fokot és így egy homogén krémet kapunk. Ilyenkor a kiskockákra darabolt vajat beledolgozzuk a krémbe, mert ettől lesz igazán selymes. Az egész folyamat felcserélhető bolti pudingpor használatával, ha esetleg felgyorsítanád a folyamatot.
Ezután a tejet felmelegítjük a citrushéjakkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Fontos, hogy ne felforraljuk, csupán melegítsük fel addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad! A mákot keverjük össze a porcukorral, a kalácsot pedig szaggassuk darabokra.
A formaaljába helyezzünk egy réteg kalácsot, locsoljuk meg a tej egyharmad részével, hogy felszívhassa, és kanalazzuk rá a vanílikrém szintén egyharmadát. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak, de a mákból hagyjunk meg egy keveset a tálaláshoz!
Már tehetjük is a hűtőbe egy órára pihenni, ezután kiadagolhatjuk a mákos lütyüket! A tetejét szórjuk meg mákkal és néhány szál vékonyra vágott narancshéj csíkkal!
Az elkészítési idő körülbelül 30 percet vesz igénybe, a hűtés 60 perc, így összesen 90 percet vesz igénybe!