Íme a bizonyíték, hogy a Balatonnál nemcsak lángosokat, és kukoricát lehet kapni. Ha szeretnétek jó ételeket enni, gasztronómiai különlegességeket kóstolni, arra is van lehetőségetek, mert a marhanyelves lepényhez hasonló finomságokra lelhettek. Tudtátok, hogy a Marhanyelves lepény lett idén az év strandétele? Egyetértetek az eredménnyel?
Balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte az Év Strandétele versenyt
A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét, jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján- olvasható az MTI híroldalán. Ti mit szóltok ehhez az eredményhez? Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.
Lángos, és tökfőzelék is a díjazottak között
A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető. Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).
Vegán és jóárú ételek is vannak a listán
A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került. Az idén először meghirdetett "jóárasított" étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.
Hogyan zajlott az Év Strandétele verseny?
A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf - Csillag Richárd és Sipos Norbert - is csatlakozott. Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a "retró kínálat" megújításához. Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket - ismertette. Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.
Forrás: Fotó: MTI/Bodnár Boglárka