Karácsonykor imádjuk a jobbnál-jobb recepteket böngészni, a diós sütemények pedig nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Épp ezért most hoztam nektek egy igazi közönség kedvencet, amit pofon egyszerűen elkészíthettek, akár az utolsó pillanatban is. Próbáld ki ezt a mindössze 6 hozzávalóból álló egyszerű marlenka golyó receptet!
Marlenka golyó recept
A diós sütemények nélkül nem is lenne karácsony a karácsony, de ha már a diós kosárkát, és a zserbót is unod, akkor ideje kipróbálnod ezt a pofonegyszerű marlenka golyó receptet! A hagyományos marlenka receptjénél sokkal egyszerűbb ezt a variációt elkészíteni, akár az utolsó pillanatban is összedobhatod, ha fogytán van a desszert és még vendégeket vársz! Csupán 6 összetevőből áll, amiket csak összegyúrunk és már kész is! Nézd meg a házi marlenka golyó receptjét, és készítsd el akár 10 perc alatt!
A marlenka golyó hozzávalói
A marlenka golyó elkészítéséhez csupán 6 féle hozzávalóra van szükségünk, de a főszerepben természetesen a dió áll! Lássuk milyen alapanyagok szükségesek a marlenka golyó elkészítéséhez!
• 30 dkg cukor
• 120 ml tej
• 220 ml habtejszín
• 10 dkg dió
• 15 dkg háztartási keksz
• 10 dkg dió (apró darabos a forgatáshoz)
A marlenka golyó elkészítése
A marlenka golyó elkészítéséhez a cukrot fel kell olvasztanunk, tehetjük ezt egy lábasban a tűzhelyen vagy akár a mikróban is, csak arra figyeljünk, hogy épp csak addig melegítsük, amíg el nem olvad.
Közben egy másik lábasban kezdjük el felforralni a tej és a tejszín keverékét.
Mikor a cukor elolvadt hozzáadjuk a vajat, amit folyamatos keverés mellett még egy percig kevergessünk, hogy a cukor ne tudjon bebarnulni. A vaj kikeverése után vegyük le a tűzről, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a felforrt tejes keverékünket.
Majd tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon forraljuk fel folyamatos kevergetés közben. Mikor elkezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről.
Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a darált diót és a darált háztartási kekszet.
Ezután már csak golyókat kell formáznunk a masszából, a szemes diót pedig apróbb darabokra törjük, majd a golyókat a darabos dióban megforgatjuk őket és már tálalhatjuk is!
A marlenka golyó nagy sláger nálunk minden karácsonykor és biztosan idén sem fog lemaradni a sütik sorából! Mivel nagy közönség kedvenc vendégségbe is érdemes elkészíteni, mindenki imádja és a legjobb, hogy apró falatkákból áll, így a fogyasztása is egyszerű!