A Magyar Cukrász Ipartestület immáron 18. alkalommal rendezte meg a Magyarország Tortája versenyt. Az esemény az augusztus 20-i nemzeti ünnepre, vagyis hazánk „születésnapi” köszöntésére szolgál. A szakmai szervezet minden évben közkedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült műalkotásokat vár, melyek természetesen csakis prémium minőségű, természetes alapanyagokat tartalmaznak.
Új szabály az Ország Tortája versenyén
Idén egy új, különleges szabályt is bevezettek: a 2024-ben készült tortákba ugyanis ún. szuperélelmiszerek is kellett, hogy kerüljenek. Négy különböző alapanyagkosarat hoztak létre, melyekből legalább kettőt kellett kiválasztani a versenyzőknek a műremek megalkotásához. Azonban továbbra is kiemelt szempont volt, hogy a magyar cukrászat tradícióit megőrizzék.
Ez a négy alapanyagkosár, melyből a versenyzők válogathattak:
bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder;
gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
A fekete ribizli különösen népszerű volt, ezt követte az áfonya, a mogyoró és a mandula. Érdekes módon az édesburgonyát csak elenyésző mennyiségben használták.
Szigorú elbírálás az Ország Tortája versenyen
A győztes torta minden évben háromkörös zsűrizési folyamaton megy keresztül. Kóstolások, újrakóstolások, változtatási javaslatok, majd a döntőben a versenyzők a zsűri jelenlétében készítik el a végleges verziót. Természetes itt már a kész torta mellett az elkészítés folyamatát is pontozzák.
Forrás: firstclass.hu