Citromos – mentás édesség, mely nem csak finom, de a szervezet számára is hasznos!
Röviden a mentáról
Európai növény, számos változata ismert. Illóolajáért is nagyon kedvelt, de fűszernövényként is kiválóan alkalmazható, emellett gyógyhatása sem elhanyagolható. Ez a könnyen termeszthető évelő, hétköznapi növény a napon és félárnyékban is jól eléldegél. Vízigénye közepes: nem kell túllocsolni, de kiszáradni sem szabad hagyni. A laza talajt kedveli, cserépben nevelve pedig az általános virágföldben is jól érzi magát. Mivel évelő és könnyen terjed, elnyomhat más, mellette élő gyengébb fajokat (ha előtte el nem fogyasztjuk). Cserépben nevelésnél is érdemes a nagyobbat választani, magról könnyen szaporodik.
A borsmentának és fodormentának is számos jótékony hatása van!
- A borsmenta (Mentha Piperita) jótékony hatásai: étvágytalanság esetén étvágygerjesztő, illóolaját párologtatva frissít, fejfájást enyhít, fájdalomcsillapító krémek alapanyaga, puffadás ellen is hatásos, serkenti az epeműködést, enyhe görcsoldó hatása is van, fertőtlenítő hatású nők felfázásos tüneteire, enyhe nyugtató, enyhe gyulladáscsökkentő torokfájás esetén (öblögető), segíthet a fogyókúrában, ételízesítő.
- A fodormenta (Mentha Crispa) jótékony hatásai: szélhajtó, görcsoldó, frissítő, ételízesítő, nyugtató.
A menta lekvár
A menta lekvár egy egyszerűen elkészíthető édesség, mely kiváló ízzel és aromával rendelkezik. És amellett, hogy nagyon ízletes, a menta lekvárnak még számos, a testre gyakorolt jótékony hatása van: erősíti az immunrendszert, segít a megfázásos panaszok és gyomor problémák gyógyításában. Egy nagyon kellemes ízvilágú készítményről beszélünk, melyet használhatunk palacsinta töltelékeként, fagylaltok vagy különböző sütemények készítéséhez.
Hozzávalók
- 250 g menta levél
- 2 darab citrom
- 1 kg cukor
- 0.5 l víz
Elkészítési javaslat
A mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk. A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk. Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tesszük, és 10 percig forraljuk.
A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd átpasszírozzuk a keveréket. Az így kapott sűrű öntethez hozzáadjuk a cukrot és két órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha elkészült, tiszta üvegekbe öntjük és lezárjuk azokat.
És ezennel elkészült a mentás-citromos lekvár! Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Filantropikum