Tudtad, hogy akár mérgező is lehet a cukkini? Erre kell odafigyelned

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A cukkini a nyári és a kora őszi kertek népszerű zöldsége, de talán nem mindenki tudja, hogy bizonyos körülmények között akár mérgező is lehet. A saját kertben termesztett cukkini és tök különösen veszélyes lehet.

Mikor mérgező a cukkini?

A cukkini és a tökfélék tartalmazhatnak egy vegyületet, amit kukurbitacinnak neveznek. Az élelmiszerboltokban kapható cukkini fajták többsége azonban a mérgező anyagot nemesítéssel kivonták. Azonban, ha saját magokkal termeszted a cukkinit, akkor a méreganyag visszaújulhat a zöldségben.

A Hőmérséklet szerepe a cukkini termesztésben

A szakértők szerint nem csak a visszakeresztezés és mutációk lehetnek felelősek a mérgező cukkiniért. A nagyon meleg hőmérséklet is hozzájárulhat a keserű anyagok képződéséhez a zöldségekben. A magas hőmérséklet stresszt okoz a növényeknek, amely serkentheti a kukurbitacin termelődését.

A cukkinik együttültetésének is szerepe lehet

Az is veszélyes lehet, ha a cukkinit dísztökkel ülteted együtt. A növények közelsége visszakeresztezést eredményezhet, ami olyan cukkinit hozhat létre, amiben kukurbitacin található.

A cukkini magokkal való továbbtermesztése

Az is kockázatos, ha a saját kertedből származó cukkini- és tökmagot használod további termesztéshez. A kereskedelmi vetőmagok általában biztonságosabbak ebből a szempontból.

Hogyan ismerheted fel a mérgező cukkinit?

Ha a cukkini keserű ízű vagy szagú, akkor érdemes óvatosnak lenni. Ilyenkor ne használd fel, és ha szükséges, inkább dobd ki. Fontos megjegyezni, hogy a kukurbitacin még főzés közben sem bomlik le, és irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.

A kukurbitacin bejutásától függően a következő tünetek jelentkezhetnek:

•    Rossz közérzet
•    Hányinger
•    Hányás

hirdetes
•    Hasmenés

A legrosszabb esetben a mérgezés életveszélyes lehet, és akár véres hasmenéshez is vezethet. Egy példa erre, hogy 2015 nyarán egy délnyugat-németországi férfi elhunyt, miután cukkinis ételt fogyasztott.

A cukkini főzése, sütése

A jó cukkinit általában semleges vagy enyhén édeskés ízűnek kell lennie nyersen vagy főzve. A sima, fényes, sértetlen bőrű és feszes cukkini a legjobb minőségű. A cukkini színe (sárga vagy zöld) nem befolyásolja az ízét és felhasználhatóságát.

Mivel a cukkini érzékeny a nyomásra, vásárláskor válassz olyat, amelyen nincsenek bemélyedések. Tárolásnál pedig célszerű egyenként pergamenpapírba vagy száraz ruhába csomagolni.

A cukkini hűvös, sötét helyen körülbelül egy hétig marad friss, mielőtt megromlik. A hűtőszekrény zöldségfiókjában való tárolás az ideális, de ne tedd mellé paradicsomot, banánt vagy almát, mert ezek az érést gyorsító etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a cukkini romlását.

A cukkini megfelelő elkészítése

A cukkini rendkívül sokoldalú zöldség, amit számos különböző receptben felhasználhatunk. Kiváló alapanyaga lehet serpenyős ételeknek, leveseknek, és friss salátáknak egyaránt. Püré formájában ideális kísérője lehet grillezett húsoknak, halaknak vagy akár kenyérnek. A pácolt cukkini is könnyedén grillezhető vagy sülhet, és gyengéd zöldségként is megállja helyét a babaételként.
A cukkinit általában nem szükséges hámozni, és a legjobb állapotban marad, ha héjastól használjuk fel. Ellenkező esetben könnyen túlsülhet, és elvesztheti frissességét.

hirdetes

A Cukkini Tápanyagtartalma

A cukkini kiválóan telített ásványi anyagokkal, például:

•    Kalcium
•    Magnézium
•    Vas
•    Foszfát

Emellett tartalmaz:

•    A-vitamint
•    B1-vitamint
•    B2-vitamint
•    B6-vitamint
•    Folsavat
•    C-vitamint
•    E-vitamint

100 gramm cukkini körülbelül 17 kalóriát tartalmaz, így könnyű és tápláló választás lehet a diétában. Egészséges étkezés szempontjából különösen fontos várandós anyák számára, mivel a csecsemő csontozatának és csontvázának optimális fejlődéséhez magasabb tápanyagszükségletre van szükség. A cukkini kiváló választás ezen igények kielégítésére.

Cukkini szezonja

Bár a cukkini egész évben elérhető a szupermarketekben, ezek általában importált termékek Spanyolországból, Marokkóból vagy az USA-ból, ha a bolti áru közül vásárolunk. A hazai cukkini betakarítási ideje júliustól októberig tart. Vásárláskor érdemes figyelni az évszakra, hogy érett és friss zöldséget vásároljunk. Ekkor a cukkini vitamin- és tápanyagtartalma a legmagasabb, és az is környezetbarátabb, mivel nem terheljük feleslegesen a környezetet a hosszú szállítás miatt.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Történelem Utazás

Szótár

Olvasztó Imre

Olvasztó Imre: sokaknak talán nem ugrik be elsőre, de Őt egy egész nemzet ismeri. Olvasztó... Tovább

Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik legszebb nemzeti parkja, mely az ország első nemzeti... Tovább

Tovább a lexikonra