A tökéletes karácsonyi mézes krémes receptje – Így lesz igazán puha a tésztája!

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Eddig, aki csak kóstolta ezt a mézes krémes receptet, azt mind levettem a lábáról, nem csoda, hiszen még a nagymamámtól származik a recept, aki azt is elárulta, hogy min múlik, hogy olyan friss és puha marad a tésztája az ünnepek alatt. Nézd meg, hogyan készíti a nagymamám a tökéletes karácsonyi mézes krémest! 

Karácsonyi mézes krémes recept

Karácsonykor általában rengeteg sütemény sorakozik fel az asztalokon, és nem hiányozhatnak közülük a régi klasszikusok sem! Legyen az zserbó, bejgli vagy mézes krémes, egy karácsonyt sem tudunk nélkülük elképzelni! A zserbóval ellentétben azért kedvelem jobban a mézes krémes süteményt, mert sokkal lágyabb, nem nehezíti el a sok dió, szóval számomra ez a tökéletes karácsonyi sütemény. De mitől is lesz olyan tökéletes a mézes krémes? A nagymamám elárulta a receptjét, amivel az egész ünnepi szezon alatt piha-puha marad a mézes krémes tésztája!

A mézes krémessel azért óvatosan kell bánni, mivel eteti magát ezért könnyen felszaladnak a plusz kilók és általában gyorsan elfogy. 

A mézes krémesnek sok változatát ismerhetjük, van aki csokoládéval önti le, van aki csak porcukrozza, van aki habos-krémes tölteléket készít és van aki a grízes krémre esküszik. Egyesek lekváros réteget is tesznek bele, míg mások nem tesznek bele lekvárt. Egy biztos, bármelyik változatot is készítjük, hogy a mézes krémes puhasága a pihentetésben rejlik. Ahhoz, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek, és a krém is megfelelően megpuhítsa a tésztáját, egy napot biztosan pihentetnünk kell felvágás előtt!

Nálunk a tökéletes mézes krémes csoki és lekvár nélkül készül, grízes krémmel és porcukorral megszórva! Nem is ragoznám tovább, nézzük, hogyan is készítette el a nagymamám!

hirdetes

Hozzávalók a karácsonyi mézes krémeshez 4 adaghoz:

Alapanyagok a mézes krémes tésztájához:

•    45 dkg liszt
•    40 g vaj
•    1 darab tojás
•    1 tk szódabikarbóna
•    3 ek tej
•    2 ek méz
•    15 dkg cukor

Alapanyagok a mézes krémes krémjéhez:

•    20 dkg vaj
•    20 dkg cukor
•    1 csomag vaníliás cukor
•    2 dl tej
•    2 ek búzadara
•    ízlés szerint baracklekvár
 

 

A karácsonyi mézes krémes elkészítése:

Először készítsük el a tésztát, hogy miközben sütjük a lapokat a krémet is elkészíthessük. A tészta elkészítéséhez egy lábosban vizet forralunk, hogy vízgőz felett megolvasszuk a vajat, a cukrot, a mézet és a tejet, majd ha minden hozzávaló elolvadt a folyamatos kevergetés mellett, hozzá adjuk a tojást, úgy hogy a kevergetést nem hagyjuk abba, majd levesszük a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd kézzel gyúrjuk össze a tésztánkat és osszuk négy egyenlő részre.

hirdetes

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és közben nyújtsunk ki egy tészta adagot a tepsink formájára, körülbelül fél centi vastagra. Tegyünk sütőpapírt a tepsibe majd tegyük rá a tésztát és mehet be a sütőbe. A tészta gyorsan megsül, körülbelül csak 10 percre van szüksége így érdemes mindig előre kinyújtani a következő tésztákat, hogy amikor egy elkészül, csak gyorsan cserélni kelljen.

Sütés közben készítsük el a krémünket is. Ehhez először a tejből és a búzadarából főzzünk egy sűrű grízt. Majd ha ez meg van keverjük ki habosra a cukrot a puha vajjal együtt, tegyük félre, és várjuk meg amíg kihűl gríz, majd keverjük őket össze.

Miután mind a négy tésztalapunkat kisütöttük és a krémünket is kihűlve összekevertük következhet az összeállítás!

Ez nem valami bonyolult feladat, tésztalap, krém, tésztalap, krém, tésztalap, krém, tésztalap. Egy éjszakára tegyük a süteményt a hűtőbe vagy a spájzba, hogy a mézes lapok megpuhulhassanak a krémtől, és szeletelni lehessen a süteményt. Tálalás előtt ne felejtsük el megporcukrozni!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Gasztronómia

Szótár

Lotz Károly

Lotz Károly: Lotz Károly német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus... Tovább

Duna kavics

Duna kavics: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Igazi retro édességnek számít,... Tovább

Tovább a lexikonra