Eddig, aki csak kóstolta ezt a mézes krémes receptet, azt mind levettem a lábáról, nem csoda, hiszen még a nagymamámtól származik a recept, aki azt is elárulta, hogy min múlik, hogy olyan friss és puha marad a tésztája az ünnepek alatt. Nézd meg, hogyan készíti a nagymamám a tökéletes karácsonyi mézes krémest!
Karácsonyi mézes krémes recept
Karácsonykor általában rengeteg sütemény sorakozik fel az asztalokon, és nem hiányozhatnak közülük a régi klasszikusok sem! Legyen az zserbó, bejgli vagy mézes krémes, egy karácsonyt sem tudunk nélkülük elképzelni! A zserbóval ellentétben azért kedvelem jobban a mézes krémes süteményt, mert sokkal lágyabb, nem nehezíti el a sok dió, szóval számomra ez a tökéletes karácsonyi sütemény. De mitől is lesz olyan tökéletes a mézes krémes? A nagymamám elárulta a receptjét, amivel az egész ünnepi szezon alatt piha-puha marad a mézes krémes tésztája!
A mézes krémessel azért óvatosan kell bánni, mivel eteti magát ezért könnyen felszaladnak a plusz kilók és általában gyorsan elfogy.
A mézes krémesnek sok változatát ismerhetjük, van aki csokoládéval önti le, van aki csak porcukrozza, van aki habos-krémes tölteléket készít és van aki a grízes krémre esküszik. Egyesek lekváros réteget is tesznek bele, míg mások nem tesznek bele lekvárt. Egy biztos, bármelyik változatot is készítjük, hogy a mézes krémes puhasága a pihentetésben rejlik. Ahhoz, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek, és a krém is megfelelően megpuhítsa a tésztáját, egy napot biztosan pihentetnünk kell felvágás előtt!
Nálunk a tökéletes mézes krémes csoki és lekvár nélkül készül, grízes krémmel és porcukorral megszórva! Nem is ragoznám tovább, nézzük, hogyan is készítette el a nagymamám!
Hozzávalók a karácsonyi mézes krémeshez 4 adaghoz:
Alapanyagok a mézes krémes tésztájához:
• 45 dkg liszt
• 40 g vaj
• 1 darab tojás
• 1 tk szódabikarbóna
• 3 ek tej
• 2 ek méz
• 15 dkg cukor
Alapanyagok a mézes krémes krémjéhez:
• 20 dkg vaj
• 20 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 dl tej
• 2 ek búzadara
• ízlés szerint baracklekvár
A karácsonyi mézes krémes elkészítése:
Először készítsük el a tésztát, hogy miközben sütjük a lapokat a krémet is elkészíthessük. A tészta elkészítéséhez egy lábosban vizet forralunk, hogy vízgőz felett megolvasszuk a vajat, a cukrot, a mézet és a tejet, majd ha minden hozzávaló elolvadt a folyamatos kevergetés mellett, hozzá adjuk a tojást, úgy hogy a kevergetést nem hagyjuk abba, majd levesszük a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd kézzel gyúrjuk össze a tésztánkat és osszuk négy egyenlő részre.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és közben nyújtsunk ki egy tészta adagot a tepsink formájára, körülbelül fél centi vastagra. Tegyünk sütőpapírt a tepsibe majd tegyük rá a tésztát és mehet be a sütőbe. A tészta gyorsan megsül, körülbelül csak 10 percre van szüksége így érdemes mindig előre kinyújtani a következő tésztákat, hogy amikor egy elkészül, csak gyorsan cserélni kelljen.
Sütés közben készítsük el a krémünket is. Ehhez először a tejből és a búzadarából főzzünk egy sűrű grízt. Majd ha ez meg van keverjük ki habosra a cukrot a puha vajjal együtt, tegyük félre, és várjuk meg amíg kihűl gríz, majd keverjük őket össze.
Miután mind a négy tésztalapunkat kisütöttük és a krémünket is kihűlve összekevertük következhet az összeállítás!
Ez nem valami bonyolult feladat, tésztalap, krém, tésztalap, krém, tésztalap, krém, tésztalap. Egy éjszakára tegyük a süteményt a hűtőbe vagy a spájzba, hogy a mézes lapok megpuhulhassanak a krémtől, és szeletelni lehessen a süteményt. Tálalás előtt ne felejtsük el megporcukrozni!