Ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – Mézes krémes, a nagyi receptje alapján

Sz.F., ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Én csak azt a mézes krémest szerettem, amit a nagymamám készített, mást soha nem tudtam megenni olyan jóízűen, mint azt! Szerencsére a receptje még mindig meg van, és most veletek is megosztom, készítsétek el karácsonykor, vagy bármikor! 

Mézes krémes, hozzávalók a tésztához: 15 dekagramm cukor, 10 dekagramm szobahőmérsékletű vaj, négy evőkanál langyosra olvasztott méz, öt evőkanál tej, két tojás, 50 dekagramm liszt, egy kávéskanál szódabikarbóna.

Ezek szükségesek a mézes krémes krémjéhez: három deciliter tej, három evőkanál búzadara, 20 dekagramm vaj, 20 dekagramm porcukor.

Hogyan készítsük el a mézes krémest

Először is a cukrot keverjük össze a vajjal, a mézzel, a tejjel, és az tojásokkal, majd az egészet jól keverjük ki. Ezután vízgőz felett főzzük fel sodószerűen. Ha ez meg van, hagyjuk, hogy kihűljön, csak ezután adjuk hozzá a lisztet, illetve a szódabikarbónát.

hirdetes

Gyúrjuk össze, majd osszuk négy egyenlő részre a tésztát, pihentessük fél órát, és nyújtsuk ki egyenként. A tepsit fordítsuk meg, és az alját vajazzuk, lisztezzük, erre helyezzük rá egyesével a tésztalapokat, és 200 fokon süssük meg. A sütési időre érdemes odafigyelni, mivel rövid, nagyjából 6-8 perc alatt megsülnek a tészták!

hirdetes

Ha már jó, akkor gyorsan vegyük le a tepsiről, mert hamar megkeményedik, és sajnos utána töredezni kezd. A tésztával mindig nagyon óvatosan kell bánni, mivel nagyon könnyen törik. 

Készítsük el a krémet! Először a búzadarát főzzük meg a tejben, ha pedig kihűlt, keverjük hozzá a porcukrot és a vajat, majd keverjük el. Az elkészült krémet osszuk el kétfelé, az első lapra kenjük rá a felét, erre jön a második lap, amit lekvárral kenünk meg. Következik a harmadik lap, amire rákenjük a krém második felét, majd rátesszük a negyedik lapot is, amit csokimázzal fedünk. Kész is vagyunk, érdemes egy napot hűvösben tartani, akkor lesz igazi, finom, puha. Jó étvágyat hozzá mindenkinek! Kóstoljátok meg minél hamarabb, biztos vagyok benne, hogy imádni fogjátok, nálunk hamar kedveltté vált ez a finomság, minden nap tudnánk enni! 

Fotó forrása: Wikimédia/octopusHat


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Magyar

Szótár

Kőszegi vár

Kőszegi vár: Az ország legnyugatibb vára, mely Kőszeg történelmi hangulatú óvárosában... Tovább

Szeptember

Szeptember: az év 9. hónapja, sokak szerint az év legszebb időszaka. Az ősz kezdete, a munka... Tovább

Tovább a lexikonra