Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Sz.F.

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az egészséges életmód hajkurászása közben az emberek tudatába beleégtek a szabványos tiltott ételek, mint például a chipsek, a cukros üdítők, a csokik és más finomságok, amiket senki sem hagy el szívesen. 

Azonban nem csak az egyértelműen egészségtelen ételek azok, amik veszélyt jelenthetnek szervezetünkre. Valójában több olyan, biztonságosnak tűnő élelmiszer is felkerül az üzletek polcaira, amik éppen olyan sokat árthatnak nekünk, mint a „közismert bűnözők”. A következőkben ilyen becsapós, elsőre egészségesnek tűnő ételeket sorolunk fel, amiket jobb a polcon hagyni, ha vásárolni megy az ember.

Gumimacik

A népszerű, ízletes gumicukrokért kicsik és nagyok is rajonganak – a probléma csak az, hogy a mai gumimacik távol állnak a klasszikus finomságoktól. A természetes pektint gyakran disznókból származó zselatinnal helyettesítik, a csalogató színeket pedig szintetikus ízfokozókkal és színezékekkel érik el. Néhány gyártó kén-dioxidot használ a tartósításra, ami nem mindig kerül fel a csomagolásra sem. Ez a vegyület nagyobb adagokban allergiákat okozhat.

hirdetes

Műanyag dobozban árult sózott halak

A műanyag dobozokban árult halak csak akkor biztonságosak, ha olajba vannak beáztatva. Amennyiben olaj helyett sós vízben csomagolják őket, akkor megeshet, hogy hexamin is kerül beléjük, ami több országban is tiltott vegyi anyagnak számít.

hirdetes

Fekete olajbogyók

Ez minden idők egyik legvitatottabb élelmiszere. A helyzet az, hogy nem léteznek „fekete” olajbogyók. Az érett bogyók sötétlila vagy barna színűek. A fekete olajbogyók valójában zöld bogyók, amelyekhez különleges tápanyagokat adtak hozzá – gyakran vas-glukonátot. Habár kisebb mennyiségben nem ártalmas, valójában egyáltalán nem is egészséges. 

Cukormáz

A cukormáz, vagy máz szó sokak lelki szemei elé csillogó, finom édességek képét vetíti. A csokoládémáz általában kókuszból, vajból, tejből és cukorból készül. Azonban az édességek (cukrok, zselés cukrok, stb.) bevonására gyakran egy másfajta mázat használnak. Ezek színesebbek és mutatósabbak, de az összetevők között többnyire káros anyagokat találunk. A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek

Szótár

Aggteleki karszt

Aggteleki karszt: Világörökségi részünk. Az Aggteleki-karszt Magyarország legészakibb... Tovább

Õrvidék magyarsága

Õrvidék magyarsága: Őrvidék magyarsága Ausztria legkeletibb és egyben legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra