Puha, napokig friss sajtos kifli recept házilag!

Bartók Vivien

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A koronavírus és az otthonlét következtében rengetegen kezdték el otthon, házilag elkészíteni a különböző pékárukat. Én is így bukkantam rá jobbnál-jobb receptekre! Rá kellett jönnöm, hogy ez nem is olyan bonyolult, mint gondoltam! Most megosztom veled a kedvencem, a sajtos kifli receptjét, ami napokig friss és puha marad!

A napokig friss és puha kifli, mint alaprecept

Ez az egyszerű sajtos kifli recept nem csak a sajtimádók nagy kedvence, ugyanis a sajt helyett használhatunk magvakat, vagy akár megbolondíthatjuk a receptet egy kis mákkal. Ezen kívül croissant és zsemlét is formálhatunk belőle.

Lezárható tárolóban tartva, akár 4. napon is olyan friss és puha lesz, mint amikor megsütötted! A kelesztésen kívül nem igényel sok időt és extra hozzávalókat sem.

Ugye, hogy érdemes lementeni a receptet?

Sajtos kifli recept házilag, sütőben sütve

Ez a mennyiség körülbelül 6-8 darab sajtos kiflihez lesz elegendő, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnél.

Hozzávalók:

  • 500 gramm finomliszt
  • 100 gramm sajt
  • 1 teáskanál só
  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 darab tojás
  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál cukor
  • 60 gramm vaj
  • 1 evőkanál tejföl

Tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • hirdetes
  • reszelt sajt
  • vaj
hirdetes

Sajtos kifli elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral langyos tejben, közben pedig kimérjük a lisztet egy nagyobb tálba és elkeverjük a körülbelül 100 grammnak megfelelő reszelt sajttal. Hozzáadjuk száraz alapanyagokhoz a tojást, a tejfölt, a csipetnyi sót és a vajat, majd alaposan elkeverjük.

Végül a felfuttatott élesztőt apránként a masszához adjuk és alaposan eldolgozzuk. Az alaposan szó alatt pedig arra gondolok, hogy legalább 10 percig kézzel gyúrjuk. Miután összeállt a kiflink tésztája, konyharuhával letakarva félretesszük 1,5-2 órára, hogy megkeljen. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kilisztezett deszkán kinyújtjuk a duplájára kelt tésztánkat és 6-8 egyenlő részre vágjuk, attól függően, hogy mekkora sajtos kifliket szeretnénk kapni. Érdemes figyelembe venni, hogy majdhogynem duplájára fog megkelni a sütőben.

Én 8 körülbelül egyenlő háromszögre osztottam a tésztát, majd szorosan feltekertem, mint egy croissant. De a kis szeleteket összegyúrhatod gombócokra is, melyeket kedved szerint formálhatsz és feltekerhetsz.

TIPP: Ha nagyon sajtosra szeretnéd, akkor tehetsz még bele sajtot.

Miután feltekertük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal. A sütőt felvesszük 200 fokra és 20-25 perc alatt el is készülnek a finom sajtos kiflik.

Ha elkészültek megkenjük a tetejét vajjal és körülbelül 5 percig a meleg sütőben hagyjuk. Ettől elképesztően puha lesz!

Jó sütögetést és nem mellesleg jó étvágyat a friss sajtos kiflikhez!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Retró

Szótár

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: A Balaton felvidék legnagyobb látványosságai közé sorolhatóak... Tovább

Zsigmondy Richárd

Zsigmondy Richárd: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1925- ben kapta meg a kémia szakterületén... Tovább

Tovább a lexikonra