Könnyed és ellenállhatatlan nyári recept: Citromszelet

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Próbáld ki ezt az ellenállhatatlan citromszelet receptet, amely könnyed és frissítő nyári desszertként mindenkit elvarázsol!

Legjobb nyári recept: citromszelet


A nyári hónapokban különösen kedveltek a frissítő, könnyű desszertek. Az ellenállhatatlan citromszelet egy ilyen tökéletes választás, amely nemcsak ízével, hanem egyszerű elkészítési módjával is hódít. Ez az amerikai és angol konyhában is népszerű sütemény garantáltan a család kedvence lesz, különösen a forró napokon.

Miért érdemes elkészíteni a citromszeletet?


Ez a citromos sütemény rendkívül egyszerűen elkészíthető, kevés hozzávalót igényel, és bármilyen alkalomra tökéletesen megfelel. A kevert tésztának és a krémes citromtölteléknek köszönhetően a citromszelet egy könnyed, nyári finomság, amelyet mind a gyerekek, mind a felnőttek imádni fognak. A porcukorral meghintett teteje pedig nemcsak látványos, hanem még ízletesebbé is teszi ezt a desszertet.

Hozzávalók (30 x 20 cm-es formához)


•    36 dkg búzaliszt
•    8 dkg porcukor
•    fél teáskanál só
•    17 dkg sótlan vaj
•    1 teáskanál vaníliakivonat
•    3 evőkanál reszelt citromhéj
•    50 dkg kristálycukor
•    8 db tojás
•    2,4 dl friss citromlé



•    Elkészítés: 55 perc
•    Előkészítés: 20 perc
•    Pihentetés: 3 óra

hirdetes


Elkészítés lépésről-lépésre


1.    Előkészületek: A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Béleljük ki a sütőformát sütőpapírral, hogy a sütemény könnyen kiszedhető legyen.
2.    Tészta elkészítése: Egy közepes tálban keverjük össze 300 g lisztet az összes porcukorral és a sóval. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Az egészet keverjük alaposan össze, akár állványos keverővel, akár kézi mixerrel. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot is, majd a tésztát nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe.
3.    Elősütés: Az előmelegített sütőben süssük a tésztát körülbelül 20 percig, amíg világos, aranyszínűre sül.
4.    Töltelék elkészítése: Amíg a tészta sül, készítsük el a cukros-citromos tölteléket. Reszeljük le a citromhéjat, majd egy tálban keverjük össze a cukorral. Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet, és egy nagy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a citromlevet és a tojásokat, majd alaposan dolgozzuk össze.
5.    Töltelék hozzáadása: A sütőből kivett félkész tésztalapra öntsük rá a citromos tölteléket. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen eloszlassuk.
6.    Végső sütés: Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 25 percig, amíg a töltelék megszilárdul és aranyszínű lesz.

hirdetes
7.    Hűtés és pihentetés: Vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy órán át hűlni a tűzhelyen vagy a konyhapulton. Ezután helyezzük a hűtőbe legalább 2 órára, hogy teljesen lehűljön és összeálljon.
8.    Tálalás: Tálalás előtt hintsük meg porcukorral a sütemény tetejét. Egy nedves késsel szeleteljük fel kívánt méretre.

Tippek és variációk


•    Ízesítés: A citromlé és a citromhéj helyett vagy mellett használhatunk narancsot is, hogy más ízvilágot kapjunk.
•    Díszítés: A porcukor mellett díszíthetjük a süteményt friss bogyós gyümölcsökkel vagy mentalevelekkel is.
•    Tárolás: A citromszeletet légmentesen záródó dobozban akár egy hétig is eltarthatjuk a hűtőben, így előre is elkészíthetjük vendégek érkezése előtt.

Az ellenállhatatlan citromszelet egy tökéletes nyári desszert, amely nemcsak könnyen elkészíthető, de minden alkalomra ideális választás. A frissítő citromos íz és a porcukorral hintett teteje garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Akár családi összejövetelre, baráti találkozóra, vagy csak egy nyugodt délutáni sütizésre készítjük, ez a recept mindig sikert arat. Próbáld ki te is, és varázsold el szeretteidet ezzel a könnyed, nyári finomsággal!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia Szórakozás

Szótár

Karinthy-gyűrű

Karinthy-gyűrű: kitünetésfajta, melyet évente ítélnek oda az arra érdemes művészeknek. A... Tovább

Csárdás

Csárdás: A csárdás egy hagyományos magyar néptánc fajta. Az elnevezés csárda szóból ered,... Tovább

Tovább a lexikonra