Ez a 4 legegészségesebb nyári zöldség és gyümölcs – Ezekkel pótold a vitamint!

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nyáron se felejtsd el a megfelelő vitaminpótlást, szerencsére nyáron ezt gyümölcsökkel is megtehetjük nem kell egyből a tablettákhoz nyúlnunk. A nyár első napsugarait már érezni, ami azt jelenti, hogy a piacokon és az áruházakban is egyre több a friss és szezonális zöldség és gyümölcs. Nézd meg melyik négy zöldségben és gyümölcsben van a legtöbb vitamin, amit mindenképp érdemes fogyasztanod!

Vitaminpótlás nyáron


A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem csak azért ajánlott mert finomak és segítenek a nyári alak megőrzésében, hanem mert rendkívül magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk van, amik támogatják a szervezet egészségét. Melyik gyümölcsökből és zöldségekből érdemes degeszre enni magunkat, hogy nyáron is megőrizzük az egészségünket? Lássuk!

1.    Sárgabarack

Kis méretével ellentétben nagyon-nagyon finom, és nagyon magas a rosttartalma, valamint teli van C-vitaminnal és A-vitaminnal. Nagyszerű kálium forrás, ami a sejtek működését segíti és kulcsfontosságú a szövetek működésében is. Sok benne a foszfor és a kalcium, amik a csontok egészségét támogatják, valamint magnézium és vas is van benne, aminek a legfontosabb feladata az, hogy eljuttassa az oxigént a sejtekhez.

hirdetes

2.    Cseresznye

Ha a C-vitamint szeretnénk pótolni, akkor a cseresznye kiváló választás, hiszen közismert immunrendszer erősítő. A C-vitamin mellett rengeteg A-, B1-, B2-, és B6-vitamin található meg benne. Az A-vitamin jó hatással van a látásra és a szem egészségére, a B1-vitamin az idegrendszert és a szív működését biztosítja, a B2-vitamin a bőr egészségéhez járul hozzá, a B6-vitamin pedig segít a vörösvérsejtek szállításában.

3.    Zöldborsó

A nyár egyik kedvence, a finom zsenge és édes zöldborsó, ami rengeteg hasznos ásványi anyaggal büszkélkedhet. Gazdag kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is. Ugyan az embernek a mangánra csupán csak kis mennyiségben van szüksége, azonban annál fontosabb antioxidáns funkciókat lát el. Ezek mellett a zöldborsó tartalmaz még A-, B-, C-, K-, és E-vitamint is. Míg a K-vitamin csonttömegépítését szolgálja, az E.vitamin szintén antioxidáns.

hirdetes

4.    Görögdinnye

Magas víztartalmának köszönhetően segíti a hidratálást és a nyár igazi slágere a görögdinnye. A legfontosabb ásványi anyagokat tartalmazza, mint a kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor. Ezeken felül még B1-, B2-, B5-, B6-, és C-vitamint is nagymértékben tartalmaz. A B5-vitamin támogatja az anyagcserét és az agyműködését is.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Magyar

Szótár

Anna-barlang

Anna-barlang: Az egyik legféltettebb barlangunk. A fokozottan védett Anna-barlang a Bükk-hegység... Tovább

C-vitamin:

C-vitamin: Az aszkorbinsav más néven a C-vitamin. A név eredete: a- fosztóképző és... Tovább

Tovább a lexikonra