Paradicsomos, cukkinis egytál a sütőből: Tökéletes nyárvégi ebéd

ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A nyár végén, amikor a piacok tele vannak friss zöldségekkel, nincs is jobb, mint egy könnyed, mégis laktató egytálétel, amelyet gyorsan elkészíthetünk, és ami a szezon legjavát hozza az asztalunkra. A paradicsomos, cukkinis egytál pontosan ilyen fogás: egyszerű, ízletes, és tele van a nyár végének frissességével.

Paradicsomos, cukkinis egytál a sütőből 


A rakott ételek mindig is népszerűek voltak, hiszen viszonylag kevés előkészülettel, sokféle ízt és textúrát hozhatunk össze egyetlen ételben. Ebben a receptben a padlizsán, a cukkini és a paradicsom harmonikus együttese adja meg az alapot, amit egy ízletes rizses ragu egészít ki. Ez a kombináció nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem rendkívül tápláló is.


A rakott zöldségek nagy előnye, hogy rendkívül sokféleképpen variálhatóak, így ez a recept is könnyen testre szabható. Ha egy kicsit kiadósabbra vágyunk, nyugodtan adhatunk hozzá darált húst – például pulyka- vagy sertéscombot –, amely tökéletesen beleillik a paradicsomos ragu ízvilágába.

Hozzávalók és előkészületek


A paradicsomos, cukkinis egytál elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:


•    40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
•    10 dkg mozzarella
•    2 cukkini
•    1 kis padlizsán
•    1 bögre rizs
•    1 hagyma
•    1 kis doboz sűrített paradicsom
•    1 dl fehérbor
•    1 teáskanál bazsalikom
•    1 teáskanál oregánó
•    1 teáskanál kakukkfű
•    1 kávéskanál cukor
•    só
•    frissen őrölt bors
•    olívaolaj


Az előkészítési idő körülbelül 1 óra 30 perc, míg az elkészítés további 40 percet vesz igénybe. A végeredmény egy fantasztikusan finom, 4 személyre elegendő fogás lesz.


Elkészítés lépésről-lépésre:

1. A rizs előkészítése


Kezdjük a rizs párolásával. Egy bögre rizst kétszeres mennyiségű vízben főzzünk puhára. Ez a lépés biztosítja, hogy a rizs később magába tudja szívni a paradicsomos ragu ízeit, ami alapvető fontosságú az étel sikeréhez.

hirdetes


2. Padlizsán előkészítése


Amíg a rizs fő, a padlizsánt vágjuk fel vékony karikákra. A padlizsánt sózzuk be, és hagyjuk állni egy órán keresztül. Ez a folyamat segít eltávolítani a keserű ízeket a padlizsánból, valamint előkészíti a zöldséget a sütésre.


3. A paradicsomos ragu elkészítése


Amíg a padlizsán pihen, elkészíthetjük a paradicsomos ragut. Ehhez először aprítsuk fel a hagymát, és olívaolajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, majd keverjük el alaposan. Ezt követően öntsük hozzá a hámozottparadicsom-konzervet és a fehérbort, majd fűszerezzük a bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, egy kis cukorral, sóval és frissen őrölt borssal. Az így elkészült ragut kis lángon főzzük össze körülbelül fél órán át. Az utolsó tíz percben keverjük bele a főtt rizst, hogy az is átjáródjon a ragu ízeivel.


4. A zöldségek rétegezése


Miután a ragu elkészült, ideje összeállítani az egytálételt. Egy tepsi alját vékonyan kenjük ki olívaolajjal. Helyezzük el benne a padlizsán és a cukkini felkarikázott felét. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, majd egyengessük el rajta a rizses, paradicsomos ragut. Ezután a zöldségek másik felével fedjük be a ragut, ismét megszórva egy kis borssal.

hirdetes


5. A sajtos befejezés


Az egytálétel tetejére helyezzük a vékonyra szeletelt mozzarellát, amely sütés közben gyönyörűen ráolvad a zöldségekre és a ragura. A tepsit takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Süssük fél órán át, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk rá a sajtot az étel tetejére, amíg aranybarnára nem sül.


Tálalás és variációk


A paradicsomos, cukkinis egytálétel tökéletesen alkalmas egy könnyű nyárvégi ebédnek vagy vacsorának. A forró, szaftos zöldségek és a rizzsel átitatott ragu ízei egyaránt kényeztetik az ízlelőbimbókat, miközben a tetején pirult mozzarella sajt teszi teljessé az élményt.


Ez a recept rendkívül sokoldalú, és számos módon variálható. Ha egy gazdagabb fogásra vágysz, nyugodtan adj hozzá darált húst a raguhoz. A vegetáriánusok pedig akár tofut vagy más növényi alapú fehérjét is hozzáadhatnak, hogy a fogás még tartalmasabb legyen. Ha pedig extra zöldségekkel szeretnéd dúsítani, nyugodtan adj hozzá például kaliforniai paprikát, spenótot vagy akár gombát.


Tárolás és újramelegítés


Az étel remekül tárolható hűtőszekrényben, és újramelegítés után is megőrzi az ízét és állagát. Így akár előre is elkészítheted, ha későbbi étkezésekhez szeretnéd felhasználni. Egy légmentesen zárható edényben a hűtőszekrényben 3-4 napig is eltartható.


A paradicsomos, cukkinis egytál a nyár végi zöldségek gazdag ízvilágát és a könnyed, mégis tápláló ételek iránti vágyat ötvözi. Egyszerűen elkészíthető, és az egész család számára ízletes, kiegyensúlyozott fogást kínál. Ha szereted a rakott ételeket, és szívesen kísérletezel szezonális alapanyagokkal, ez a recept biztosan elnyeri a tetszésedet. Ne habozz kipróbálni, és élvezd a nyár utolsó napjait ezzel a fantasztikus étellel!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Gróf Vécsey Károly

Gróf Vécsey Károly: Gróf hernádvécsei és hajnácskői gróf Vécsey Károly honvéd... Tovább

Hajógyári-sziget vagy Óbudai-sziget

 Az Óbudai-sziget a Duna egyik szigete Budapest III. kerületének közigazgatási... Tovább

Tovább a lexikonra