A világ legfinomabb süteménye, a portugálok büszkesége; Pastel de Nata – Ezzel a recepttel Te is elkészítheted!

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nem véletlenül hívhatnánk a világ legfinomabb süteményének a Pastel de Nata-t, hiszen a leveles tészta rétegek valami istenien finom vanília krémet rejtenek, amibe ha beleharapsz, olyan mintha a menyországba haraptál volna bele! Az eredeti Pastel de Nata receptjét, most elhoztam nektek, hogy Ti is kipróbálhassátok otthon!

Pastel de Nata – A legfinomabb sütemény, amire büszkék lehetnek a portugálok!

Hogy ez az élvezet a portugál édességek egyik főszereplője, azt már sokan tudják. De a Pastel de Nata története, hogyan vált a portugál kulturális identitás részévé, keletkezése és a recept mögött rejlő zsenialitás kevésbé ismert.

Bár nem világos, ismert, hogy a pastel de nata szerzetesi eredetű, és a Jerónimos-kolostorhoz kötődik. Úgy tartják, hogy a szükség idején, a liberális forradalom miatt különösen nehéz helyzetben a híres kolostor szerzetesei ehhez a finomsághoz folyamodtak, hogy pénzt keressenek és túléljenek. Így a sürgős időben elkezdték árusítani őket egy létesítményben, ott Belémben, a Jerónimos-kolostor szomszédságában.
 

Pontosan ennek az árusítóhelynek a helye adta a mára elterjedtebb nevét. Pastel de Belem. Népszerűsítését és elterjedését nemcsak a Belém-torony és maga a Jerónimos-kolostor által vonzott turisták áramlása vezérelte, akik végül megtapasztalták és ismertté tették, hanem az akkoriban összekötő hajók mozgása is Lisszabonba.

Amit pastel de nata néven ismerünk, az nem más, mint a pastel de Belém reprodukálására tett kísérlet eredménye. Ez, amelynek titkát lakat alatt őrzik, csak ugyanott, Belémben található. Ami nem jelenti azt, hogy ne gyönyörködhetnénk azokban az alternatívákban, amelyek benépesítik a kávézókat és szupermarketeket Portugáliában és egy kicsit szerte a világon.

hirdetes

Készítsd el Te is a Pastel de Nata receptet

Ez a recept 20 péksüteményhez elegendő, és körülbelül egy órát vesz igénybe az elkészítése. Ne pazarold az idődet, és lepd meg családodat és barátaidat egy finom házi készítésű Pastel de Natával. Imádni fogják! A házilag elkészíthető recept, amit itt megosztunk veletek, csak egy változat a legelterjedtebbnek mondhatóak közül!


Az egyszerű összetevők ellenére a pasteis de nata elkészítése türelmet igényel. Ennek ellenére, mint mindannyian tudjuk, a végeredmény mindig megéri a konyhába fektetett időt!

Pastel de Nata recept hozzávalói:

  • 420 ml tej
  • 2-3 csomag leveles tészta
  • 7 tojássárgája
  • 250 gramm cukor
  • 50 gramm liszt
  • 125 ml víz
  • egy-két citrom héja

+ Szükséged lesz pastel de nata formákra is, ami lehet alumínium öntőforma, vagy akár egy muffinos tepsire
 

hirdetes
data-param-rel="" layout="responsive" width="480" height="270">

Pastel de Nata recept elkészítése:

1.    Az előkészítés megkezdése előtt kapcsold be a sütőt 240 fokra.

2.    Kezd úgy, hogy felnyitod a tésztát, ezután kinyújtod, majd 12 egyenlő részre osztod fel, másfél-két centiméter szélességűre, attól függően, hogy vastagabb vagy vékonyabb tésztát szeretnél.

3.    Következő lépésben kend ki a formákat vajjal, majd mindegyikbe helyezz egy-egy tésztát. Hüvelykujjaiddal finoman terítsd szét benne a tésztát, a felesleget told a teteje felé, ahol a tészta vastagabbnak kell lennie (a szélén).

4.    Tedd a formákat alumínium tálcára.

5.    Egy serpenyőbe tegyünk 250 ml tejet és a citromot. Hagyd felmelegedni.

6.    Egy külön edényben keverd jól össze a lisztet a maradék 170 ml tejjel.

7.    Amikor a tűzhelyen lévő keverék forrni kezd, vedd ki a citromot, és öntsd bele a maradék tej és búzaliszt keverékét. Addig keverjük, amíg besűrűsödik és homogénné válik.

8.    Tegyünk egy másik serpenyőt a tűzre, a vízzel és a cukorral, hagyjuk 5 percig forralni, mielőtt levesszük a tűzről.

9.    Ezután a cukorszirupot a tejszínnel, fokozatosan és jól keverjük össze. Hagyjuk pihenni és kihűlni.

10.    Ha a krém kihűlt, itt az ideje, hogy hozzáadjuk a sárgáját, még egyszer, alaposan keverjük össze, amíg homogén nem lesz.

11.    Ha kész a krém, ideje megtölteni az elején elkészített formákat, már kikent, jól kinyújtott leveles tésztával. A formákat nem szabad teljesen megtölteni a krémmel, mert a sütő hőmérsékletével együtt nő.

12.    Végül a pasteis de nata-t tegyük a sütőbe 15 percre. Hagyjuk barnulni, de vegyük ki, mielőtt szétrepednének, hogy ne zsugorodjanak össze, ha kihűlnek.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Utazás

Szótár

Adótanácsadó Budapest

Ha vállalkozást indítunk, minden esetben fel kell keresnünk egy olyan embert, aki segít... Tovább

Magyar cimbalom

Magyar cimbalom: hangszer, Hungarikum A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros... Tovább

Tovább a lexikonra