Hiába, nagyon sok magyar hatalmas tehetséggel van megáldva, olyannyira, hogy a világ bármely szegletén megállja a helyét, a magyar konyha pedig a legjobb a világon. Ez a kettő kellett valószínűleg Pervich Mária szakácsnő egykori sikereihez is, aki egész Hollywoodot megetette magyar ételekkel, noha nevét csak kevesen ismerik… Most teszünk ellene írunk róla, ti pedig olvassátok, és osszátok is meg, ha büszkék vagytok a magyar szakácsnőre, és a magyar konyhára!
Pervich Mária magyar szakácsnő, szinte egész Hollywoodot megetette
Pervich Mária nem másnak, mint magának az operett királynak, azaz Kálmán Imrének főzött fél évszázadon át, ráadásul mindenféle segítség nélkül, tök egyedül napi hatszor. De ez még nem minden, mert eközben olyanok dicsérték a csirkepaprikását, mint Marlene Dietrich, Greta Garbo vagy éppen Salvador Dalí, akik a háznál vendégeskedtek. Annak ellenére aratott hatalmas sikereket, hogy ez időkben még konkrétan nem volt ismert a szakácsnő kifejezés, egy nőnek a maga háztartását kellett vezetnie, legfeljebb szolgálóként, cselédként vagy a személyzet női tagjaként szerepelhettek a munkarendben. Pervich Mária ennek ellenére kiérdemelte a szakácsnő nevet, és egyedül vezetett konyhát, nem is akárhol, hanem egy másik földrészen, a legendás Hollywoodban.
Pervich Mária az első elismert magyar szakácsnő
Pervich Mária tehát nemcsak az első világsikerre szert tett magyar szakácsnő volt, hanem az első igazi magyar szakácsnő (aki ezt a kinevezést kiérdemelte). Példa a világban nem volt még ezelőtt szakácsnő elnevezésre, mondanánk, hogy még csak hasonlóra sem, de azért ez nem teljes mértékben igaz. Ugyanis a 19. századi Osztrák-Magyar Monarchiában, a Ferenc Józsefnek dolgozó Therese Teufl volt, akire, mint „császári család főzésre alkalmazott személyként” hivatkoztak, ez volt az első ilyen jellegű kezdeményezés a történelemben.
Pervich Mária, a magyar szakácsnő, aki Hollywoodban is megállta a helyét
Pervich Mária - kijelenthetjük-, hogy nemcsak a konyhában, hanem egy teljesen idegen helyen, a legkiválóbbak között is megállta a helyét, annak ellenére, hogy segítséget nem fogadott el! Közkedvelt kijelentése volt, hogy „Egy Pervich maga főz!”. Pedig napi 6-szor kellett tálalnia, nemcsak az operett királynak, hanem az egész családnak, és a gyakori vendégeknek is. Jól ismerte, és remekül készítette a család kedvenceit is, amik ezek voltak: káposztás cvekedli, kacsasült, libamáj, paprikás csirke, túrós rétes és Napóleon-szelet. Maga főzte ki a lekvárokat, kandírozta a gyümölcsöket, gyúrta be a tésztákat, nyújtotta ki a réteslapokat, és készített el mindent, amit a család kívánt, még a tízen lapos dobostortát is.
Pervich Mária hűséges volt a Kálmán családhoz
A szakácsnő hűségesen követte Kálmán Imre családját egészen Amerikába, először Bécsből Zürichbe, aztán Párizsba, végül pedig New Yorkba költöztek a különféle történelmi zűrök miatt. Itt aztán mindenféle híres vendég megfordult a házba, akiket ki kellett szolgálni, méghozzá a legfinomabb étkekkel! Olyan nagy nevek fordultak meg, és kezdtek rajongani a főztéért, mint Marlene Dietrich, Greta Garbo, Salvador Dalí, a filmcézár Louis B. Mayer, vagy éppen Habsburg Ottó és Bartók Béla. Gyorsan híre ment a jó kosztnak a környéken, olyannyira, hogy Pervich Máriát tartották egész Hollywoodban a korszak egyik legjobb szakácsának.
Forrás: Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar