A magyarok kedvenc BBQ receptje Amerikából: Szaftos pulled pork (recept)

SzSz

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A pulled pork vagy magyarul húzott hús receptje egyáltalán nem bonyolult, csupán türelemre és időre van hozzá szükség, de az eredmény: mindent felülmúl!

A pulled pork szót már biztosan Te is hallottad vagy láttad valahol. Az is lehet, hogy kóstoltad már a pulled porkos szendvicset és egészen biztos vagyok benne, hogy igazi ízélmény volt. A pulled pork, másnéven húzott hús igazi amerikai BBQ étel, amelynek titka a fűszerekben és a lassú sütésben rejlik. Ma már több étteremben is megkóstolhatjuk, de legfőképpen BBQ szendvicsezőkben, hamburgezőkben kínálják. Nem érdemes kihagyni a pulled pork húsélményt, hiszen teljesen más, mint az általunk készített tepsis húsok többsége. 

Mi a titka a jó BBQ-nak? 

Az eredeti BBQ sütési módszer, füstöléssel történik, több órán keresztül. Van, hogy fél vagy egy napig is történik a hús füstölése, attól függően, hogy milyen hússal dolgozunk. Ez az igazi elkészítési mód. Azonban nem kell megijedni, az otthon készített pulled porkhoz nem kell beszereznünk füstölőt, hiszen akár a sütőben is elkészíthetjük. Természetesen, nem olyan íze lesz, mint az igazinak, hiszen a füst extra ízt ad a húsnak, ami utánozhatatlan. De így is biztos vagyok benne, hogy mind a tíz ujjad megnyalod majd utána!

Milyen húsból készítsük? 

A pulled porkhoz jó minőségű disznóhúsra lesz szükségünk. Méghozzá egy igen nagy darab egész lapockára vagy sertéscombra. A legjobb, ha hentesnél szerezzük be a húst, ahol egy darabban meg tudjuk venni akár a 2-3 kilogrammos mennyiséget is. A pulled porkból nem érdemes kis mennyiséget készíteni, és igazából nem is lehet, hiszen a lényege, hogy a hús egyben süljön. 

hirdetes

A lassú sütés miatt az egész hús hihetetlenül puha lesz, olyannyira, hogy akár egy villával is szét tudjuk húzni a húst szálaira. Ezt szafttal vagy a BBQ szószunkkal leöntve, összeforgatva, akár szendvicsbe vagy körettel is fogyaszthatjuk. Előre szólok, hogy a Pulled Pork elkészítése 1 teljes napba fog kerülni, azonban sok dolgunk nem lesz vele.

De lássuk, hogyan készül az otthoni sütőben a szaftos Pulled pork!

Hozzávalók

2 kg sertéslapocka vagy comb

Szárazpác: 1 evőkanál só; 2 teáskanál bors; 2 teáskanál fűszerkömény; 1 teáskanál római kömény; 1 teáskanál majoranna, 1 teáskanál fokhagymapor

BBQ szósz: 1 pohár ketchup; negyed pohár ecet; negyed pohár víz; 4 evőkanál barnacukor; 2 teáskanál őrölt paprika; 1 teáskanál chili; teáskanál cayenne-bors; olívaolaj; 2 gerezd fokhagyma; 1 vöröshagyma; füstölt szalonna vagy ha tudunk beszerezni folyékony füstöt az a legjobb

hirdetes

Elkészítés

Mossuk meg a hús, majd keverjük össze a szárazpác hozzávalóit és szépen egyenletesen kenjük be vele a húst. Rakjuk hűtőbe lehetőleg egy éjszakán át. 
A BBQ szószhoz olívaolajon puhítsuk meg a nagyon apróra vágott vöröshagymát és fokhagymákat; majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és 20 percig főzzük, egészen addig, amíg a szószunk be nem sűrűsödik. 

A húst reggel vegyük ki a hűtőből és kenjük meg a BBQ szósszal egyenletesen. Tegyük egy vastagfalú jénaiba vagy cserépedénybe lefedve előmelegített 100-110 C° fokos sütőbe és süssük 5 órán keresztül. Amikor a hús kérget kapott, öntsük rá a maradék BBQ szószunkat és toljuk vissza a sütőbe további 4-5 órán keresztül. Miután letelt az idő, vegyük ki a húst és várjunk legalább fél órát, mielőtt hozzányúlnánk. Ha letelt az idő a húst szedjük szálaira két villa segítségével, keverjük át a hús alatt maradt BBQ szószban és mehet is a szendvicsbe vagy tálaljuk sült édesburgonyával, káposztasalátával. 

Jó étvágyat!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Várszínház

Várszínház: Budapest I. kerületében, a budai várnegyedben található épület. A Szent... Tovább

Április

Április: az év negyedik hónapja, egyben a legszeszélyesebb időszaka az évnek.  Népi... Tovább

Tovább a lexikonra