Már egy ideje beköszöntött az ősz, és arra lettem figyelmes, hogy mindenki úgynevezett pumpkin spice lattét szürcsölget. De egyáltalán mi az a pumpkin spice latte? Ez egy sütőtökös ízesítésű tejes kávés ital. Mindenki rajong érte, mindenki halom számra issza, és a neves kávézók pedig egy vagyonokat elkérnek érte. Miért ne készítenénk el otthon? Mutatjuk is a pumpkin spice latte receptjét!
Miért készítsünk otthon sütőtökös kávét?
Elsősorban azért, mert nagyon finom, de emellett még van néhány előnye. A kávézók általában csillagászati összegeket elkérnek az éppen trendi kávékülönlegességekért, így, ha otthon készíted el a népszerű pumpkin spice lattét, akkor nagyon sokat spórolhatsz vele. Ráadásul az otthoni verzió sokkal egészségesebb, hiszen nem szirupból, fűszerkeverékből készül, hanem igazi sütőtökből! És az sem utolsó szempont, hogyha nem elviteles pohárkában viszed magaddal, hanem otthon egy lattés pohárból fogyasztod egy jó könyv, vagy kedves barát társságában azzal még a környezetet is védheted! Úgyhogy puumpkin space latte készítésre fel!
Hozzávalók a pumpkin spice lattéhoz
1 dl víz
300 g kristálycukor
1 evőkanál vanília kivonat
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt gyömbér (annak, aki szereti a csípős ízt)
200 gramm sütőtök megsütve, magok nélkül
1 hosszú kávé
1.5-2 dl tej felmelegítve vagy felhabozva
2-3 evőkanál tejszínhab
Pumpkin spice latte recept
1.Első lépésként egy szirupot készítünk kristálycukorból és a vízből cukorszirupot: annyi ideig melegítjük közepes láng felett, amíg a cukor teljesen elolvad.
2.Következő lépésként a kész cukorszirupba keverjük a vanília kivonatot, a fahéjat valamint a szegfűszeget.
3.Eközben a sütőtököt megcukrozzuk, és 170 C°-on körülbelül 40 percig sütjük, légkeverésen.
4.Ha megsült, és kihült a tök, akkor megpucoljuk, és turmixgépbe öntjük, valamint hozzáadjuk a befűszerezett cukorszirupot. majd ezt addig turmixoljuk, amíg egy teljesen homogén krémet kapunk.
5.Már csak az van hátra, hogy lefőzzünk egy hosszú kávét, a tejet pedig felmelegítsük vagy felhabosítsuk.
6.Jön a pumpkin spice latte megalkotása: kávéhoz öntünk először az elkészült sütőtökös szirupból 0,5 decilitert, majd ráöntjük a tejet. Elkeverjük, hogy a szirup, a kávé és a tej íze egyesüljön. Ekkor megkóstoljuk, ha nem elég intenzív az íze számunkra, akkor öntsünk hozzá még egy kis szirupot.
7.Ezután már csak tényleg az utolsó lépés, a díszítés van hátra, jöhet a tejszínhab! 2-3 evőkanál tejszínhabot halmozunk a kávénk tetejére, és meglocsoljuk még egy kis tökös sziruppal. Ha akad otthon még egy fahéj rudat is rakjunk bele.