Fűszeres rácsos almás pite linzer tésztával, ahogy nagymamám készíti

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az őszi időjárás beköszöntével nincs is jobb, mint egy szelet meleg, fűszeres almás pitét, amely édes illatával és ízével az otthon melegét varázsolja az ember számára. A hagyományos almás pite mindig nagyszerű választás, de most megmutatjuk, hogyan készítsd el nagymamád rácsos almás pitéjét, amelynek linzer tésztával és fűszeres almával a család és barátok garantáltan nem tudnak majd ellenállni.

Rácsos almás pite receptje linzer tésztával és fűszeres almával

Mielőtt belevágnánk, érdemes megjegyezni, hogy nagymamák szerte a világon őrzik a legjobb recepteket, és értékes örökségként adják át az utókor számára. A rácsos almás pite is ilyen, és most bemutatjuk a legfinomabb változatát, amit Nagymamám hagyományosan készített. Ezt a receptet ősidők óta csiszolgatták és finomították, így most te is részesülhetsz ennek az ízorgia gyönyörűségében.

Rácsos almás pite hozzávalói:

•    A Linzer Tészta Elkészítéséhez:
•    250g finomliszt
•    125g hideg vaj
•    100g porcukor
•    1 tojássárgája
•    1 citrom reszelt héja
•    1 csipet só

A rácsos almás pite töltelék elkészítéséhez:

•    4-5 közepes méretű alma (pl. Jonagold vagy Granny Smith)
•    100g kristálycukor
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
•    1/2 teáskanál vanília kivonat
•    2 evőkanál keményítő vagy burgonyakeményítő

A pite tetejére:

•    1 tojás a tészta megkenéséhez
•    Néhány mandula vagy dió a díszítéshez

A rácsos almás pite elkészítése:

1.    Tésztalap elkészítése: Először készítsd el a linzer tésztát. Ehhez a hideg vajat vágd kis kockákra, majd dolgozd össze a liszttel, a porcukorral, a tojássárgájával, a citromhéjjal és a csipet sóval. Gyúrd össze az összetevőket, majd formálj belőle egy gombócot. Csavarj folpack fóliába és hagyd pihenni a hűtőben legalább fél órát.

2.    Az almás töltelék elkészítése: Közben hámozz meg és vágj fel az almákat vékony szeletekre. Egy tálban keverd össze az almákat a kristálycukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliakivonattal és a keményítővel. Ezzel a fűszeres almás töltelékkel lesz majd tele a pitéd.

hirdetes

3.    Sütő előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 24-26 cm-es tortaformát vagy piteformát, amit kibélelhetsz sütőpapírral.

4.    Tészta formázása: A kinyújtott tésztát oszd két részre, és nyújtsd ki a formához illő méretűre az egyik felét. Ez lesz a pite alja.

5.    Töltelék rétegezése: Az almatölteléket helyezd el az alján lévő tésztán, majd igazgasd el egyenletesen. Ezt követően nyújtsd ki a maradék tésztafelét, és vágd csíkokra vagy rácsokra.

6.    Tészta rácsos fedő rétegezése: Helyezd a tészta rácsokat az almás töltelék tetejére úgy, hogy kialakuljon egy szép minta. A tészta csíkjait is használhatod díszítésre.

7.    Tojással megkenés: Kend meg a pite tetejét felvert tojással, és díszítsd néhány mandulával vagy dióval.

8.    Sütés: Tedd a pitét előmelegített sütőbe, és süsd kb. 35-40 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarna színt kap, és az almák puha, szaftosak lesznek.

9.    Tálalás: Hagyd kicsit kihűlni, majd szeleteld fel, és tálald melegen vagy langyosan. A frissen sütött almás pite illata és íze garantáltan magával ragadja majd az otthon melegét.

Tippek a tökéletes rácsos almás pite tésztához

  • A linzer tészta elkészítése egyszerű, de vannak olyan apró trükkök, amelyekkel még finomabbá teheted:
  • hirdetes
  • A vaj legyen nagyon hideg: Így a tészta omlós és könnyű marad. Ha a vaj túlságosan megolvad, a tészta nehezebb lesz.
  • Ne dolgozd túl a tésztát: Csak addig gyúrd, amíg a hozzávalók összeállnak, különben a tészta elveszíti az omlósságát.
  • Pihentesd a tésztát: A hűtőben való pihentetés fontos, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen, és ne ragadjon.

Variációk és kiegészítések a rácsos almás pitéhez

  • Az almás piték végtelenül variálhatók, ezért hoztam néhány ötletet, amellyel izgalmasabbá teheted a receptet:
  • Különböző almafajták keverése: Különféle almafajtákat használhatsz a pitében, hogy gazdagabb ízvilágot kapj. A Jonagold édes, míg a Granny Smith savanykás, így remekül kiegészítik egymást.
  • Mazsola vagy dió a töltelékben: Ha szereted a különlegesebb ízeket, adhatsz hozzá mazsolát, diót vagy akár pirított mandulát az almás töltelékhez.
  • Fűszerek variálása: Az őrölt fahéj és szegfűszeg mellett kipróbálhatod a szerecsendiót vagy a kardamomot is, hogy egy kis egzotikus csavart adj a pitének.

Tálalási ötletek a rácsos almás pitéhez

  • Az almás pite önmagában is fantasztikus, de itt van néhány tálalási ötlet, amely még különlegesebbé teheti:
  • Vaníliasodóval vagy tejszínhabbal tálalva: Egy könnyű vaníliasodó vagy egy gombóc vaníliafagylalt tökéletes kísérője lehet a meleg pitének.
  • Porcukorral megszórva: Miután kihűlt a pite, szórj a tetejére egy kis porcukrot, hogy látványos és édes lezárást adj neki.

A rácsos almás pite öröksége

Ezzel az egyszerű és ízletes recepttel újraélesztheted a múlt emlékét és megoszthatod családod és barátaid között. A múlt hagyatéka sokszor ilyen értékes és finom receptekben rejlik, amelyek örökké élni fognak az utókor számára. Most már te is részese lehetsz ennek a hagyománynak, és elkészítheted Nagymamám rácsos almás pitéjét, amely nemcsak a gyomrot, de a szívet is melegíti.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Madarasi Hargita

Madarasi Hargita: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben, az egyik legszentebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra