Sajtos rakott zöldbab recept: egy megosztó zöldség mennyei köntösben

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha valami egyszerűen isteni és laktató fogást szeretnél az asztalra tenni, akkor próbáld ki ezt a csirkemelles rakott zöldbab receptet. A friss vagy fagyasztott zöldbab, a puha csirkemell és a bőségesen reszelt sajt találkozása garantáltan felejthetetlen ízorgiát okoz. Ráadásul, ha hozzáadod a barna rizst, még táplálóbb és egészségesebb fogást kapsz. Könnyedén elkészítheted zöld vagy sárga babból is, így variálhatod az ízeket.

Hozzávalók a rakott zöldbabhoz 4 személyre:


•    50 dkg zöldbab
•    50 dkg csirkemellfilé
•    15 dkg tejföl
•    10 dkg reszelt sajt
•    1 csésze (barna) rizs
•    só
•    bors
•    olaj

Előkészítési idő: 30 perc Elkészítési idő: 40 perc


Rakott zöldbab elkészítése

1.    Kezdd a rizs főzésével, amit sós vízben párold puhára. Közben kockázd fel a csirkemellet, majd szórd meg sóval és borssal. Forgasd össze egy kevés olívaolajjal, és hagyd állni legalább húsz percig. Ezután forró serpenyőben süsd a csirkemellkockákat fehéredésig.


2.    Ha friss zöldbabot használsz, először a széleit csípd le, majd vágd három-négy darabba. Sós vízben főzd őket 10-15 perc alatt, amíg félpuhák lesznek. A friss zöldségnek több időre van szüksége, mint a fagyasztottnak.


3.    Egy tepsibe helyezd el a zöldbab felét, majd rakd rá a sült csirkemellkockákat, a megfőzött rizst, és locsold meg egy kevés tejföllel. Fedd le az egészet a maradék zöldbabréteggel, majd a maradék tejföllel. Végül szórd meg bőségesen reszelt sajttal.


4.    Alufóliával fedd le a tepsit, majd told be egy 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig, vagy amíg az egész étel szépen összesül és a sajt szép aranybarnára pirul.


Variációk a Zöldbabhoz


A zöldbab rendkívül sokoldalú zöldség, így sokféle módon felhasználhatod. Készíthetsz belőle friss salátát citromos öntettel, vagy akár levesnek is ideális. Ezenkívül a zöldbab párolva, vajjal és mandulaszeletekkel is isteni kiegészítő lehet egy másik étel mellé. Ha van még zöldbabod a tepsiben készült rakott étel után, próbáld ki ezeket a recepteket is, hogy kihozd belőle a legtöbbet!

hirdetes

Házi savanyúság a maradék zöldbabból

Hozzávalók 6 decihez


•    50 dkg zöldbab
•    1 liter víz
•    5 dl fehérborecet
•    2 gerezd fokhagyma (felszeletelve)
•    2 darab babérlevél
•    1 tk fekete szemes bors
•    1 tk mustármag


o    Elkészítési idő: 30 perc
o    Pihentetési idő: 3-4 nap
o    Érlelés: 1-2 hét

A zöldbabból készült rakott étel után gyakran előfordul, hogy marad néhány zöldbab a konyhában. Ebben az esetben érdemes kihasználni a lehetőséget, és házi savanyúságot készíteni belőle. Egyszerűen sózz meg egy maréknyi zöldbabot, majd öntsd le forró ecettel és vízzel vegyes lével. Hagyd állni néhány napig, és máris élvezheted a friss, házi savanyúságot, amit bármikor kínálhatsz köretként vagy csemegeként az ételeid mellé. Így semmi sem megy kárba, és mindig van otthon egy kis házi savanyúság a zöldbab kedvelőinek.

További variációk a rakott zöldbabra

A rakott zöldbab rendkívül sokoldalú fogás, amelyet könnyedén variálhatsz a saját ízlésed és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. Például, a csirkemell helyett használhatsz pirított bacont vagy füstölt kolbászt, amelyek gazdagabb, füstös ízt adnak az ételnek. Vegetáriánus változatként kockázott gombával vagy párolt cukkini rétegekkel is feldobhatod.

Ha szereted a karakteresebb ízeket, próbáld meg a tejfölt krémsajttal vagy ricottával helyettesíteni, vagy adj egy csipet fokhagymát és friss fűszernövényeket, mint például petrezselymet vagy kakukkfüvet. A sajtokkal is játszhatsz: a klasszikus reszelt sajt mellett érdemes kipróbálni egy kis parmezánt vagy akár egy érettebb cheddar sajtot, hogy még intenzívebb legyen az ízvilág. A variációknak csak a fantázia szabhat határt!

hirdetes


Rakott zöldbab diétázóknak


A rakott zöldbab könnyen alakítható diétás változatra is, így azok is élvezhetik, akik figyelnek a kalóriabevitelre vagy alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. A tejfölt lecserélheted görög joghurtra, amely kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaz, de krémes marad az étel. A rizs helyett pedig remek alternatíva lehet a karfiolrizs, amely alacsony szénhidráttartalmú és könnyedén beszerezhető, vagy elkészíthető otthon is.

Egyszerűen reszeld le a karfiolt, majd párold néhány percig, amíg meg nem puhul. A sajtok terén választhatsz zsírszegény változatokat, például light mozzarellát vagy alacsony zsírtartalmú cheddart, hogy tovább csökkentsd az étel kalória- és zsírtartalmát. Így a rakott zöldbab nemcsak ízletes, hanem kímélő is lesz, tökéletes választás diétázók számára.

A rakott zöldbab egyszerre tápláló, ízletes és könnyedén variálható, így mindenki megtalálhatja a saját kedvenc változatát. Legyen szó diétás, sajtos vagy gazdagabb verzióról, ez az étel garantáltan minden asztalon sikert arat!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Bőrmívesség

Bőrmívesség: A magyar kultúra egyik meghatározó része a bőrdíszművesség. Azonban nem csak... Tovább

Torockó épített öröksége

Torockó épített öröksége: határon túli hungarikum. A magyar határtól körülbelül 300... Tovább

Tovább a lexikonra