Régen ezzel díszítettük a hát, ettük a vásárokban, és kínáltuk vele a vendégeket. Most is ugyanolyan finom, elkészíteni pedig semmivel sem bonyolultabb, mint más karácsonyi finomságokat. Készítsünk együtt retro karácsonyi habkarikát!
A retro habkarika egy igazi legenda
Két kézzel faltuk a karácsonyi habkarikát annak idején – egy igazi legendás karácsonyi finomág volt, amivel nemcsak minden óvodást, és iskolást, hanem még a felnőtteket is le lehetett venni a lábukról. Most is készíthetünk ilyen finomságot, akár még kedvünkre színezhetjük is őket, ételszínezőkkel. Régen csak fehér habkarikák voltak, igazi havas, karácsonyi tájba illőek, ugyanis akkor még nem voltak mindenféle ételszínezékek… Nagymamáink fehér-barna gáztűzhelyeiken egyszerre több tepsivel is képesek voltak készíteni, a mi legnagyobb örömünkre. Egyik nap megcsinálta, másnap ehettük is. Jól el kellett dugni ahhoz, hogy ne együk meg az összes keményre dermedt habot, a mennyei habkarikát. Készíts te is a gyerekeknek, családodnak, vagy csak úgy magadnak retro habkarikát! Mutatjuk a receptet!
Retro habkarika hozzávalói
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 50 g étkezési keményítő
A retro habkarika elkészítése
A habkarika elkészítéséhez először is a tojásokat szétválasztjuk majd a fehérjét sóval meghintve kemény habbá verjük – ehhez régen kellett karizom, most már egy jó robothabverő is megteszi. Ha kész a hab, akkor adagonként beleszitálunk először 15 dkg porcukrot, majd nagyjából olyan 3 percig közepes fordulatszámon tovább verjük. A maradék porcukrot összekeverjük az étkezési keményítővel és adagonként szintén a tojásfehérje masszába szitáljuk, majd óvatosan összedolgozzuk a habbal. Ha színes karikákra vágyunk, keverés közben megszínezhetjük ételfestékkel, de hagyhatjuk eredeti fehér színében is. A kész krémet habzsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe karikákat nyomunk. Kb. 100 fokra előmelegített sütőben nagyjából 2-3 órán át szárítjuk. Fontos, hogy ne legyen nagyon meleg a sütő, 100 fok bőven elég neki! Ha biztosra akarsz menni, akkor még egy éjszakát hagyod pihentetni a szárítás utána a karikákat, és csak utána kezded el csomagolni, dobozolni, vagy éppen dekorálni vele a fát.