Mostani cikkünkben olyan eszközöket mutatunk, amik egyáltalán nem hiányozhattak a rendszerváltás előtti konyhákból, s amiket a mai napig is használunk! Ismerjétek meg őket Ti is.
Az alternatív megoldások és kísérletezések a vasfüggöny mögött éppen annyira hozzátartoztak az emberek mindennapjaihoz, mint a Sokol rádió – amiről itt bővebben is olvashatsz – valamint a keddi műsorszünetek. Ekkor születtek meg olyan kultikus, mai napig fontos konyhai eszközök, amik rengeteg ember életét könnyítették meg nem csak már évtizedekkel korábban is – de amiknek a jövőben is hasznukat fogjuk venni.
Kukta
A kuktát főzés során előszeretettel használták, és használjuk is a mai napig. A benne keletkező túlnyomás ugyanis képes megrövidíteni az elkészítés idejét, valamint az értékes tápanyagok is kevésbé romlanak meg benne.
A kuktára gyerekkorunkból is emlékezhetünk – biztosan Te is kisérted már félelemmel teli csodálattal működése végett. Amikor előkerült, már tudhattuk, hogy húslevest készítenek a családnál, ráadásul villámgyorsan, különleges ízvilággal, mely nem fog tompulni majd főzése során. Hamar tisztázták velünk, hogy a kuktában való főzés során nem érdemes megközelíteni a szelepes fazekat, így kénytelenek voltunk gyermekként messzebbről figyelni csodálkozva az időnként feltörő gőzt.
Tarkedlisütő
Az ebben készült édességet, a csodás mini fánkocskákat egyáltalán nem lehetett megunni – arról nem is beszélve, hogy ha ez a konyhai eszköz előkerült, már biztosak lehettünk benne, hogy lassan ismét fogyaszthatjuk az isteni, házi baracklekvárokat is! Ez a kombináció pedig nem csak szuperfinom, de egyszerűen verhetetlen volt!
A képek forrásai: Fortepan / Fortepan, Fortepan / Bauer Sándor