Rigó Jancsi: egy desszert, melyet szerelem és botrány édesített meg

KZs

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A magyar cukrászat egyik igazi gyöngyszeme, a Rigó Jancsi, nem csupán egy átlagos sütemény. Ez az édes finomság az ízlelőbimbók szelíd ostromlása mellett egy olyan történetet hordoz, amely szenvedélyt, szerelmet és nem utolsósorban botrányt rejt. Vajon hány desszert mondhatja el magáról, hogy egy románc nyomán vált híressé?

Ki volt Rigó Jancsi

Rigó János, vagy ahogy a világ megismerte, Rigó Jancsi, 1858-ban látta meg a napvilágot a Fejér megyei Pákozdon. Már gyermekkorában megmutatkozott különleges tehetsége. Ötévesen kezdett hegedülni, és tízéves korára annyira megszállottja volt a zenének.

Nem telt sok időbe, hogy apja cigányzenekarának prímásává váljon, ezzel belevetve magát a magyar cigányzene világába. Rigó Jancsi tehetsége gyorsan híre ment, és végül a székesfehérvári Magyar Király Kávéház egyik kiemelkedő prímásánál, Simplicius Barcza Józsinál kötött ki. Barcza neve Európában jól ismert volt, hiszen őt III. Vilmos holland király személyesen tüntette ki zenei érdemeiért. Rigó Jancsi számára ez volt az igazi ugródeszka a világhír felé.

Rigó Jancsi: A szerelem, ami megszületett a csokoládéban

A Rigó Jancsi torta eredetét egy elképesztően romantikus történet öleli körül. Az 1890-es évek elején a világhírű magyar cigányprímás, Rigó Jancsi, Európán átívelő szerelmi botrány középpontjába került. Egy fényűző párizsi étterem füstös sarkában pillantotta meg a gyönyörű belga hercegnőt, Clara Wardot. A szépséges Clara egy dúsgazdag belga herceg felesége volt, de a sors nem hagyta figyelmen kívül Rigó Jancsi szenvedélyes hegedűjátékát – és nyilván a zenészt sem.


A szerelmi történet gyorsan lángra kapott, és a hercegnő szíve teljesen Rigó Jancsiért dobogott. Néhány, titkos találkákkal fűszerezett hét után a hercegnő és a hegedűs úgy döntött, megszöknek.  Az előkelő társasági botrány nem is váratott sokáig magára. Clara elhagyta férjét, és belevetette magát az érzéki, szabad, zenével átszőtt életbe a magyar hegedűs oldalán.

Viszonyuk híre villámgyorsan elterjedt, és hamarosan Európa szinte minden újságja foglalkozott velük. hír robbanásszerűen terjedt, és hamarosan kiderült, hogy Clara férje, József herceg válópert indított. A sajtó folyamatosan követte a párt, és minden jelentéktelen információról beszámolt, hogy éppen hol látták őket Európában, színes cikkeket közölve a botrány újabb részleteiről.

hirdetes

A Rigó Jancsi sütemény születése

A szerelmesek szenvedélye a világot bejárta, és a történetüket nemcsak az újságok lapjai őrizték meg, hanem egy mestercukrász is ihletet merített belőlük. Egy budapesti cukrász készítette el az első Rigó Jancsi tortát, hogy megörökítse ezt a lenyűgöző kapcsolatot. A csokoládékrémes sütemény pedig hűen tükrözi azt az intenzitást és varázst, amit Rigó Jancsi szerelme jelentett.

A Rigó Jancsi sütemény maga a tökéletes összhang: habkönnyű csokoládékrém két vékony, kakaós piskótalap között, melyet egy tükörfényes csokoládémáz koronáz meg. Egy falat ebből a desszertből igazi időutazás: mintha az ember visszacsöppenne abba az izzó pillanatba, amikor Clara Ward és Rigó Jancsi először találkoztak.

A szerelem íze minden Rigó Jancsiban

Ma, amikor egy Rigó Jancsi szeletet kanalazunk, nemcsak egy desszertet fogyasztunk el. Minden falatban ott van Rigó Jancsi virtuóz hegedűjátékának lendülete, Clara Ward szenvedélyes döntése, hogy a szíve után megy, és a történelem fűszeres csókja. Ez az édesség olyan, mint egy gasztronómiai szerelmi levél, amely az időn átívelve hódít meg minket újra és újra.

Az eredeti Rigó Jancsi recept

Hozzávalók a kakaós piskótához:

•    6 db tojás
•    120 g cukor
•    30 g kakaópor
•    90 g liszt
•    1 csipet só

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

•    200 g étcsokoládé (min. 50%-os)
•    400 ml habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
•    1 evőkanál porcukor

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

•    150 g étcsokoládé

hirdetes
•    50 g vaj

Rigó Jancsi elkészítése

A piskóta elkészítése:

1.    Tojások szétválasztása: Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük.
2.    Tojásfehérje felverése: A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, egy csipet sóval.
3.    Kakaós tészta: A felvert sárgájához keverjük a kakaóport, majd óvatosan beleforgatjuk a keményre vert fehérjét. Végül a lisztet szitáljuk hozzá, és finoman összekeverjük.
4.    Sütés: A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizd!)
5.    Piskóta hűtése: Miután a piskóta megsült, hagyd teljesen kihűlni, majd vágd keresztben ketté, hogy két lapot kapj.

A csokoládékrém elkészítése:

1.    Csokoládé olvasztása: A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.
2.    Tejszín felverése: A habtejszínt porcukorral kemény habbá verjük.
3.    Krém összeállítása: Az olvasztott, de már nem forró csokoládét óvatosan, egyenletesen keverjük bele a felvert tejszínhabba, hogy könnyű, habos krémet kapjunk.

A sütemény összeállítása:

1.    Töltés: A csokoládékrémet a két piskótalap közé kenjük, egyenletesen eloszlatva.
2.    Máz készítése: A csokoládét és a vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, és simára keverjük. Ezt a csokoládémázat a felső piskótalap tetejére öntjük, és elsimítjuk.

Tálalás:

•    A süteményt legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládékrém és a máz megszilárduljon.
•    Tálalás előtt a tetejét egy éles késsel négyzetekre vágjuk (hagyományosan kb. 4x4 cm-es darabokra).

Ha legközelebb egy cukrászdában megpillantasz egy Rigó Jancsit, jusson eszedbe: nem egy hétköznapi sütemény előtt állsz. Ez az édesség maga a szenvedély, a szerelem és a magyar cukrászmesterség esszenciája – egy falatnyi botrányos történelem, ami egy édes pillanatra a tiéd lehet.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Gasztronómia

Szótár

A regölés

A regölés: a téli népszokások közé sorolható. A regölés a télközépi, karácsonyi,... Tovább

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Tovább a lexikonra