Így készül a hamisítatlan, isteni finom rizskoch!

B. Á.

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Rizsko(c)h, rizsfelfújt, sült rizs, tojásos édes rizs, vagy csak simán rizskó? Akármilyen néven is ismered, ha szereted, ne hanyagold és készítsd el saját magad, mutatom, hogyan! 

Vannak éttermek, ahol egészen finoman csinálják, de nem is kérdés, hogy otthon az ár töredékéért megsütheted a családnak. Hogyan ne rontsd el? A cikk születésének két oka van. Az elmúlt héten kétszer is sütöttem és mint mindig, pikk-pakk felfaltuk, így gondoltam, ajánlom Neked is. Eszembe jutott, hogy réges-rég jó párszor az enyém is száraz lett, úgy éreztem eleve, hogy túl sok a macera, stb., így megspórolom Neked a próbálkozásokat és blogon nyújtom a tutit.

Gyorsan a 3 aranyszabály és utána a folyamat maga

Ne csak tejet használj! Sőt! Pont elég, ha felezed, és a folyadék másik fele sima, mezei víz. Előbb vízben főzzük meg, majd a tejet is beszippantatjuk a rizzsel. Így nem fog odaégni sem és ragacsos sem lesz. Ne félj, picit sem lesz vízízű és egyáltalán nem lesz kevésbé tejes sem, hidd el! A tojássárgáját tök felesleges egyesével hozzáütögetni az alapcucchoz, tökéletesen működik egyben összekeverve a vajjal és cukorral. És még szép is. A tepsit mindenképp szórd be zsemlemorzsával (ne sajnáld!), egyrészt mert biztos nem ázik el az alja (persze alá is vajazzuk, hogy ne is tapadjon le), másrészt az adja meg azt a finom "morzsás" ízt a szélének.

hirdetes

Hozzávalók (6 adag): 330 g rizs, 450 ml víz, 450 ml tej, 3 tojás, 90 g vaj, 120 g cukor, másfél csomag vaníliáscukor, egy citrom reszelt héja, só, őrölt fahéj, kevéske vaj és pár evőkanál zsemlemorzsa.

A rizskoch elkészítése

hirdetes

A rizst mosd át többször, jó alaposan, hideg vízben, addig amíg átlátszó lesz a víz (én csináltam már rizottórizsből is, mert csak az volt épp itthon, de ebben az esetben azt is megmostam!). Öntsd fel a vízzel, főzd addig, amíg a vizet magába nem szívja a rizs (ha nincs megfelelő edényed, akkor nézz rá néha, nehogy hamarabb elfőljön a víz és odaégjen az alja). Öntsd hozzá a tejet és főzd még addig, amíg a tejet is megissza a rizs (itt is edényfüggő, hogy kell-e kavargatni vagy sem). tedd félre a rizst, muszáj kicsit hűlnie - de nem kell hidegnek lennie sem (ennél a mennyiségnél pl. elég neki 20-30 perc).

Közben válaszd szét a tojásokat (mármint a sárgájukat és fehérjüket), verd fel a fehérjét kemény habbá, add a sárgákhoz a vajat és a cukrokat, majd verd azt is habosra (nem kell fehéredésig, elég csak éppen hogy!). A rizshez keverd hozzá a sárgás cuccot, majd óvatosan a fehérjét is. Közben vajazd és morzsázd ki a tepsit, és öntsd bele az. Bónusz: szórj a tetejére fahéjat vagy maradék tojásfehérjéből lekváros habot. Süsd meg.

Én 150 fokon szoktam (a 6 fős adag - kb. 50 perc), majd grillen vagy 200 fokon felső sütéssel még 10 perc (csak hogy megpiruljon és még szép is legyen). Szerintem isteni finom önmagában is (és mi hidegen is imádjuk, ha még nem ettél, próbáld ki!), de azért lehet rá rakni ezt-azt, ha kisült. Ehetitek citrommártással, vagy leönthetitek bodzaszörppel, de tökéletes fahéjas tejföllel vagy házi csipkebogyó lekvárral is. Kisgyerkőcöknél pedig verhetetlen lehet a nutellás. 

Forrás: sporolok.blog.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely megyei jogú város Romániában Hargita megyében. Szokás a legmagyarabb... Tovább

Hímnusz

Hímnusz: A magyar nép „balladája”, a legszebb magyar mű. A Hymnus, a' Magyar... Tovább

Tovább a lexikonra