Egy-egy őszi, hideg, szomorkás, borús reggelen kedves sincsen kikelni az ágyból? Valahogy rosszul érint, hogy a nyári napsugarak helyett a borús ég és a sötétség ébreszt? Készítsd el ezt a szuper őszi reggelit, és biztosan jobban indul majd a reggeled neked is! Már mutatjuk is az igazán őszi, és ízletes sütőtökös kenyér receptjét!
Nagyon fontos a reggeli
Mielőtt még a receptet megmutatnánk, hagy hívjuk fel a figyelmedet a reggelizés fontosságára! Nagyon sokak szerint, a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ennek ellenére a rohanó hétköznapokban gyakran kimarad ez az étkezés. A reggeli életkortól függetlenül mindenki számára fontos, az első főétkezés, mely pótolja az éjszaka folyamán felhasznált tápanyagokat, valamint energiát ad a szervezetnek, fokozza a szellemi teljesítményt, felpörgeti az anyagcserét és az agyműködést. Fontos a változatos étkezés, a megfelelő tápanyagok mellett, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a reggelinek. Célszerű leülni és úgy elfogyasztani a reggelit, nem pedig a buszon, metrón, meetingre rohanva, autóban ülve, vagy a laptop előtt az irodában!
Egy jó reggeli elengedhetetlen egy jó napindításhoz, úgyhogy mutatunk is egy jó, és egyben különleges reggeli receptet az őszi napokra! Íme a sütőtökös kenyér receptje!
Hozzávalók a sütőtökös kenyérhez
40 dkg sütőtök
2 db tojás
1.2 dl napraforgóolaj
0.8 dl víz
22 dkg liszt
30 dkg cukor
3 evőkanál vanília-aroma
5 g sütőpor
5 g só
1 g őrölt fahéj
A Sütőtökös kenyér elkészítése
1. Első lépés a sütőtök előkészítése, hiszen mit sem ér a sütőtökös kenyér sütőtök nélkül. Ehhez én 3x3 cm-es darabokra vágtam a sütőtököt, hogy hamarabb megsüljön, majd 175 fokos előmelegített sütőben puhára sütöttem. De ez a kenyér recept akkor is tökéletes, ha van egy kis maradék sütőtök, ebben az esetben ez a lépés kihagyható.
2. Megvárjuk, hogy kihüljön a tök, majd a kihűlt tökről lehúzzuk a megégett részeket és a héjat, ne aggódj, a recept számolt ezzel a veszteséggel, a kenyérhez összességéében csak körülbelül 20 dkg tökpürére lesz szükség! Ha levágtuk a nem szükséges részeket, akkor a hasznos részt villával pürésítjük.
3. Ha megvan a püré, akkor jöhet a többi hozzávaló. A tökhöz adjuk a 2 tojást, a cukrot, az olajat, a vanília-aromát és a vizet, majd robotgéppel összedolgozzuk ezeket. Előveszünk egy külön tálat és ebben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a sütőtökös részhez. Ezt már fakanállal dolgozzuk össze, ne pedig robotgéppel!
4. Ha kész a massza akkor egy sütőpapírral kibélelt hőálló edénybe tesszük. Én ajánlom az őzgerinc formát mindenkinek, hiszen nagyon praktikus! Majd 170 fokon készre sütjük, nekem 40 perc volt, de a sütő teljesítményétől, beállításától is függhet, ezért inkább a tűpróbát ajánlom!