Kimaradt egy halom szaloncukor a karácsonyi ünnepek után? A néhány napja még nagyon csábítónak tűnő ünnepi édesség sehogy sem akar már elfogyni? Mindenki megunta, de te azért sem akarod kidobni? Ha ezeket a recepteket meglátod, még inkább nem akarod majd! A szaloncukor rengeteg féleképpen felhasználható abban az esetben, ha a család már csak úgy magában nem hajlandó elfogyasztani: mennyeien finom szaloncukros sütemény recepteket mutatunk!
Hogyan használjam fel a megmaradt szaloncukrot?
Belegondoltál már, hogy a szaloncukor igazából nagyon jó csokis alapanyag? Legyen akármilyen ízesítésű is valamilyen süteményben ugyanúgy használható lehet, mint a sima csoki, amit egyébként, ha nem lenne szaloncukor, pénzért vennénk a boltban. (Igen tudjuk, hogy a szaloncukrot is vettük, de épp ezért ne dobjuk ki most!) Például a vajkaramellás szaloncukorral nagyon finom muffinokat lehet csinálni, nagyon különleges lesz az összhatás, a kókuszossal pedig igazi karibi hangulatot termethetünk a tél leges legközepén. Na, nézzük is, mi jót lehet készíteni a megmaradt szaloncukor felhasználásával, és hogyan! Mutatunk kettő mennyeien finom szaloncukros receptet is!
Szaloncukros kuglóf recept
Hozzávalók a szaloncukros kuglófhoz
- 10 dkg vaj
- 2-3 egész tojás
- 12 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg mazsola
- maradék szaloncukor
- A kuglóf tetejére: vaníliás cukor, citrom reszelt hája
A szaloncukros kuglóf elkészítése
A szaloncukros kuglóf elkészítése igazán nem bonyolult, hiszen csak egy kicsit megextrázott kuglóf tésztát kell kavarnunk. Össze kell keverni először is a cukrokat a liszttel, majd hozzáönteni a tejet, és a többi hozzávalót. Ha kész van a kuglóf tészta, azaz alaposan kikevertük, akkor kuglóf formába öntjük. Ne hagyd ki belőle a szaloncukrokat sem, akár darabokra vágva is beleteheted a tésztába, majd fejezd be az egészet a tészta maradék részével. Előmelegített sütőben sütjük, és ellenőrizzük tűvel, hogy belül is rendesen átsült. Kiborítva a formából, szórd meg vaníliás cukorral.
A legegyszerűbb szaloncukros muffin
Hozzávalók a szaloncukros muffinhoz
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre cukor
- 250 ml tej
- 125 ml napraforgó olaj
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- Néhány szaloncukor
A szaloncukros miffinok elkészítése
A szaloncukros muffin elkészítéséhez első lépésként keverd össze lisztet és a sütőport, majd verd fel a tojást, és a cukrot és keverd hozzá a lisztet és az olajat. Ha kész a tészta, akkor tedd muffin formákba, papírba, de ne hagyd ki a felkockázott szaloncukrokat se! 180 fokon süsd a muffint, és néha szúrj bele egy tűt, ha ragacsosan jön ki a varróeszköz, akkor még süsd tovább. Ha te a csoki öntetes muffinok nagy rajongója vagy, akkor vedd elő a megmaradt mikulásokat, és olvaszd fel őket egy kis olajjal!