Ilyen finomat te még nem ettél: Szilvás-fahéjas csiga recept

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nagymamám úgy tartotta, hogy mindig azokat a dolgokat kell a konyhában felhasználni, amik éppen a kertben érnek. E filozófia alapján született meg a kedvenc nyárvégi, illetve őszi finomságom is: az ellenállhatatlan ízű és illatú szilvás-fahéjas csiga, aminek a receptjét mindjárt be is mutatom!

Hozzávalók a szilvás-fahéjas csigához (kb. 15-16 darab csiga készíthető ebből a mennyiségből)

A szilvás-fahéjas csiga tésztájához

  • 50 dkg átszitálva finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg friss élesztő

A szilvás-fahéjas csiga töltelékéhez

  • 30 dkg szilva
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 10 dkg olvasztott vaj

A szilvás-fahéjas csiga elkészítése

  • Első lépésként a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, majd finoman belemorzsoljuk az élesztőt is, és az egészet simára keverjük, hagyjuk felfutni. Körülbelül 10 percet kell erre várni, de érdemes figyelgetni.
  • hirdetes
  • Amíg fut az élesztő, a követező lépésként az átszitált lisztet vesszük elő összekeverjük a fennmaradt, valamint a tojássárgákat is belekeverjük. Ha felfut az élesztő, akkor a tejes élesztős keveréket is hozzáadjuk, és az egészet elkezdjük összegyúrni, majd bedagasztjuk az olvasztott vajjal. Az egészet letakarva kell keleszteni. Körülbelül 50 perc a kelési ideje.
  • hirdetes
  • El lehet kezdeni készíteni a tölteléket is az 50 perces kelési idő végefelé! Egyszerűen csak elkeverjük a porcukrot fahéjjal. Illetve a megmosott, kimagozott szilvát apróbb kockákra vágjuk.
  • Most jön a szilvás-fahéjas csigák összeállítása: ehhez a megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra. A vastagsága legyen olyan 7-8 mm-es, nem kell lemérni vonalzóval, szemre lehet látni, hogy kisebb-e, mint 1 cm- vagy sem  A tésztát egyenletesen megkenjük az olvasztott vaj egy részével ( kb 8 dkg vaj kell most, a maradék 2 dkg pedig a csigák tetejének lekenéséhez kell majd, ezt tedd félre). A vajra rászitáljuk a fahéjas porcukrot, és rászórjuk eddigre már apróra vágott szilvát is, egyenletesen eloszlatva. Arra kell figyelni, hogy a tészta végénél hagyni kell egy olyan 2 cm-es részt, ahova nem kell rakni se vajat, se fahéjat, se szilvát, ugyanis akkor tekerés közben ki folyik a töltelék….
  • A szilvás-fahéjas csiga tésztáját elkezdjük alulról szorosan tekerni, és egy éles késsel 2-3 cm széles csigákra szeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket. Figyelj rá, hogy hagyd másfél centi távolságot a csigák között! A tepsiben 10-15 percre még hagyd kelni, majd kend le a maradék olvasztott vajjal a tetejüket és mehetnek is a sütőbe!
  • A szilvás-fahéjas csigákat előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő a sütők teljesítményétől, beállításától függően változhat. 
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Belföld Érdekességek Gasztronómia Szórakozás

Szótár

Gyulai Almásy-kastély

Gyulai Almásy-kastély: Gyula egyik legpatinásabb épülete. Az Almásy-kastély épülete számos... Tovább

Jedlik Ányos

Jedlik Ányos: Jedlik Ányos magyar természettudós, feltaláló. Eredeti neve Jedlik István, az... Tovább

Tovább a lexikonra