A legjobb megoldás megfázás ellen – Tanyasi tyúkhúsleves recepttel!

B. Á. , ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Amit viszont már nagymamáink is alkalmaztak, az a tyúkhúsleves, most pedig el is mondjuk, miért!

A megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésére sokszor ajánlanak egy jó, forró húslevest. Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a náthavírus elleni küzdelmet. Egyes vizsgálatok szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül. Emellett fogyasszunk C vitamint, cink tartalmú ételeket, ginsenget, bíbor-kasvirág kivonatot, teát, zöld-teát, D-vitamint.

Röviden a tyúkhúslevesről

A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása. Készülhet marha-, sertés-, kacsa-, kakas- vagy tyúkhúsból. Teljesen különálló ízvilágot képviselnek a füstölt húsból készült levesek. A magyar étkezési szokások közé az 1700-as években kerülhetett be, mivel a 16–17. századból fennmaradt étlapokból hiányzik. A vándorló Szepsi Csombor Márton 1620-ban még csodálkozott Strasbourgban a leveseken: „én még ezideig oly szupponos várasra nem találtam vala, mint ez”.

hirdetes

Apor Péter szerint az ő korában történt az a változás, hogy az étkezés levessel kezdődik: „Amint most levest esznek elsőbben, akkor főtt, sós [=savanyú] káposzta vala az első étek, akiből ettenek”. A 18. század elején azonban már Magyarországon is elterjedt a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél. És akkor jöjjön a legjobb recept, amit érdemes megismernetek! 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kilogramm tyúk, 3-4 liter víz, gyömbér – friss, hámozott, szerecsendió – egész, feketebors – egész, csípős paprika – szárított, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellergumó, vöröshagyma, petrezselyemzöld, fokhagyma, só.

hirdetes

A tyúkhúsleves elkészítése

Mossuk meg jó alaposan a tyúkot és szedjük darabokra, helyezzük el egy nagy fazék alján a darabokat. Hideg vízben tegyük oda főni a tyúkhúst, gyöngyözve, alacsony lángon hagyjuk, hogy megpuhuljon. Szórjunk hozzá fűszereket, gyömbért, szerecsendiót, borsot, sózzuk meg. Amíg fő, addig megtisztíthatjuk a zöldségeket, vágjuk fel mindet, kivéve a vöröshagymát. Amikor már forr a víz, akkor szedjük le a tetején keletkezett zavaros habot, helyezzük bele a zöldségeket, és főzzük tovább fedő alatt.


 
Nagyjából 3-3,5 óra alatt megpuhul a hús, eközben kóstolgassuk többször, ha kell, akkor sózzuk, fűszerezzük még. Amikor elkészült a leves, vegyük ki belőle a zöldségeket és a húst, majd szűrjük le a levest. Főzzünk ki cérnametéltet és kész is vagyunk!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyarország

Szótár

Dunántúl

A Dunántúl Magyarország nyugati felének gyűjtőneve. A Duna folyási irányának jobb oldalát... Tovább

Krémes

Krémes: az egyik legkedveltebb édességnek számít itthon. A krémes közkedvelt sütemény,... Tovább

Tovább a lexikonra