Készítsünk isteni finom tatárbifszteket!

Sz.F., Szeder

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tatárbifsztek az egyik legfinomabb étel a világon, én viszont sokáig nem mertem megkóstolni sem, és mekkorát hibáztam ezzel! Ma már nem is tudnék létezni nélküle, egyszerűen imádom, most pedig megosztok veletek pár tippet a tökéletes bifsztek készítéséhez! 

Éveken át ódzkodtam attól, hogy megkóstoljam a tatár bifszteket, majd miután elkezdtem szakácsként dolgozni, kikerülhetetlenné vált, és rá kellett jönnöm, hogy elpocsékoltam 20 évet az életemből azzal, hogy mindig elutasítottam ezt a remek fogást.

Mikor az ember szakács szakmára adja a fejét, le kell mondania arról, hogy mit eszik, és mit nem: mindent meg kell kóstolni. Ennek köszönhetem, hogy bővült a kedvenc ételeim listája a tatár bifsztekkel pár évvel ezelőtt. Az elkészítése nem kifejezetten bonyolult, hisz csak össze kell kevernünk mindent, viszont vannak buktató pontok az otthoni tatár bifsztek készítése során, amiket muszáj végig venni. A következő oldalon el is mondom nektek, mire érdemes odafigyelnetek! 

Forrás

Megint egy megosztó részlet a tatár készítés területén, hogy a hús darált legyen-e vagy kockázott. Elsőre talán az ember azt mondaná, hogy teljesen mindegy, az így ugyanaz, de tévedne. Ha ez így működne, akkor a vasárnapi rizibizis rántott húst is leturmixolhatnánk, hogy aztán úgy igyuk meg, hisz az íz ugyanaz. A textúra nagyban befolyásolja egy étel élvezeti értékét, ezért ajánlom mindenkinek, hogy vegye elő a legélesebb kést otthon, és kockázza fel apróra a marhahúst.

Elsőre sziszifuszi munkának tűnhet, de gyorsan bele lehet jönni, és ha nem kapkodunk, az ujjunkat se szeljük hozzá. Mivel rendszerető vagyok - apám most valószínűleg forgatja a szemeit a szobámra gondolva - én 1x1 mm-s kockákra szelem mind a húst, mind az összes többi hozzávalót, csak a látvány kedvéért. Természetesen, akik mindezek ellenére darálva szeretik enni a tatárt, nekik csak azt tudom ajánlani, hogy egynél többször semmiképp se darálják át a húst, mert nem húskrémet akarunk készíteni, hanem egy tetszetős bifszteket.

hirdetes

Forrás

Fűszerek

A klasszikus tatárba dijon mustár, só, bors, kapribogyó, hagyma és tojás kerül. Ezeken felül még hagyományos hozzávaló a savanyú uborka, illetve a Worcestershire szósz. Természetesen ahány ház annyi szokás, és valószínűleg minden szakácsnak meg van a saját titkos hozzávalója, legyen az konyak, Tabasco, vagy éppen zöld citrom. Mivel a gyomrom nehezen feledi el a magyar konyhát, így én füstölt paprikával szeretem megbolondítani. 

Az én receptem:

  • 20 dkg marha bélszín
  • 1 kávéskanál dijon mustár
  • 1 kávéskanál füstölt paprika
  • 4 szem kapribogyó (felaprítva)
  • 1/2 kisujj nagyságú savanyú uborka (felaprítva)
  • 1 púpos teáskanálnyi aprított vöröshagyma
  • 1 teáskanálnyi Worcestershire szósz
  • Só, frissen őrölt bors

Érlelni, vagy nem érlelni, ez itt a kérdés

Következő vitapont a tatár bifsztek készítése során, hogy előre elkészítsük, és hagyjuk a hűtőben órákat, hogy összeérjenek az ízek, vagy frissen tálalva adjuk? Sajnos nem értem, hogy ez miért állandó vita, hisz a válasz nem olyan szubjektív, mint a fűszerezésnél, vagy darálásnál volt. Ha előre befűszerezzük, ízesítjük a tatárt, a hagyma savassága, a só, a mustár mind kikezdi a húst, és elkezdi.. főzni, persze nem a szó szoros értelmében fő meg a hús, de a fűszerek átjárják teljesen, elveszti a marha-ízt, és elkezdi veszteni a textúráját, mivel a só miatt levet enged. A végeredmény egy fűszeres húsmassza lesz, ami finomnak még finom lehet, de már nem tatár. 10-20 percnél előbb ne készítsük el, ha átütő sikert akarunk vele elérni. A tatár bifszteknél bár fontos az ízesítés, mégis a központban a marha áll, nem pedig a fűszerek. Ezt ne felejtsük el. A következő oldalon mutatok pár remek receptet!

hirdetes

Forrás

Ma már halakból, kagylóból, de még zöldségekből készült ételeket is tatár névvel illetünk, ha az elkészítésük hasonló, vagy megegyezik az eredeti beefsteak elkészítésével. Mivel a következő receptek nyers halból készülnek, így fontos megint kiemelnem, hogy friss alapanyaggal dolgozzunk!

Tonhal tatár

  • 20 dkg vörös tonhal
  • 1 csapott evőkanál, kikevert tejföl
  • 1/2 zöldcitrom leve + a reszelt héja
  • 1/2 csilipaprika felaprítva
  • 1/2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • Só,bors

Lazac tatár 

  • 20 dkg lazac
  • 1 teáskanál wasabi
  • 1 teáskanál ponzu
  • 1 teáskanál aprított metélőhagyma
  • 1 kávéskanál szárított kombu
  • Só, bors

Kagyló tatár

  • 10 dkg Szent Jakab kagyló
  • 1/2 citromleve + reszelt héja 
  • 1 teáskanál friss koriander (aprítva)
  • 1 kávéskanál aprított csilipaprika

Forrás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Neumann János

Neumann János: A világ rengeteggel tartozik Margittai Neumann Jánosnak, akinek a munkássága... Tovább

A pengő pénzrendszer

A pengő pénzrendszer: 1924. április 18-án a magyar képviselőház elfogadta a... Tovább

Tovább a lexikonra