Eljött a főzelékek ideje – 3 egyszerű, de nagyszerű recept tavaszra!

TK

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bár a főzelékek sok esetben alul vannak értékelve – hiszen sokan nem szeretik őket, mégis rendkívül egészséges ételeknek számítanak. Emellett nagyon gyorsan is el lehet őket készíteni, így érdemes megbarátkoznunk velük. Most megismerhettek 3 egyszerű, gyors, de annál finomabb tavaszi főzelék receptet, amiket idén Nektek is ki kell majd próbálnotok!

Igazán finom főzelék


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg zöldborsó
-    2 kis db karalábé
-    50 dkg sárgarépa
-    175 g joghurt
-    1 csokor koriander
-    5 dl szárnyas alaplé


Fejtsük ki a zöldborsó, amennyiben szükséges, illetve hámozzuk meg zöldségeinket, majd vágjuk őket kis kockákra. 


Az alapléhez adjuk hozzá a karalábét, s tegyük fel főni. Nagyjából 10 perc elteltével öntsük bele a répát, majd 5 perc múlva a borsót. Amennyiben zsenge zöldségekkel dolgozunk, ezek az idők kevesebbek is lehetnek.


Ha már minden zöldségünk puha, szűrjük őket le, majd igyekezzünk őket melegen tartani.

 
Öntsük az alaplébe a joghurtot, majd fűszerezzük meg, s várjunk még az besűrűsödik – nem fog nagyon, de nem szükséges megliszteznünk.


Tegyük vissza a zöldségeket, majd adjuk hozzá a koriandert, keverjük át, majd tálalhatjuk is.

hirdetes


Medvehagyma főzelék


Hozzávalók (4 adag)


-    40 dkg medvehagyma
-    4 dl tej
-    10 dkg vaj
-    3 db édesítőszer, vagy cukor
-    1 csapott evőkanálnyi étkezési keményítő
-    só, bors, szerecsendió ízlés szerint


Vágjuk apró csíkokra a medvehagymát, mossuk meg, majd a vajon pároljuk nagyjából 10 percig. Ahogy összefonnyadt, öntsük fel annyi tejjel, hogy az ellepje őket. Rottyanásig főzzük. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés szerecsendióval. Aki édesen szereti, adja hozzá a cukrot vagy édesítőszert. 


Keverjük ki az étkezési keményítőt egy kevés hideg tejben, majd öntsük hozzá a főzelékhez. Keverjük el jól, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Természetesen a keményítő helyett készíthetjük lisztes rántással is.

hirdetes

 
Alternatívaként adhatunk hozzá spenótot is, úgy még finomabb lesz főzelékünk!


Sárgarépa főzelék


Hozzávalók (2 adag)


-    15 dkg sárgarépa
-    3 dkg finomliszt
-    2 evőkanál napraforgóolaj
-    2 dl tej
-    2 dl víz
-    1 csipet cukor
-    só ízlés szerint


Először tisztítsuk, majd reszeljük le a sárgarépát. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi vizet, majd olajon pároljuk puhára.


A tűzről levéve szórjuk rá a lisztet, keverjük össze jól, majd a tejjel, illetve a vízzel keverjük csomómentesre. Tegyük vissza a tűzre – forraljuk fel.


Attól függően, hogyan szeretjük sózzuk, cukrozzuk.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Várhegy

Várhegy: Budapest egyik legnépszerűbb látványossága, sok sok idegenforgalmi csábítással. A... Tovább

Január

Január: az év első hónapja.  Különböző elnevezések szerint szokás hívni a Fergeteg... Tovább

Tovább a lexikonra