Nagymamám mesteri receptje- Tejpite, az egyszerű, gyors olcsó és finom sütemény

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mikor a modernebbnél modernebb cukrászdák pultjai mindenféle kimondhatatlan nevű, rejtélyes alakzatú, a szivárvány mindenféle színében ragyogó, az íze pedig hatalmas talány fajtájú süteményekkel vannak teli, akkor mi másra is vágyhatna a z ember, mint egy igazi klasszikusra, ami annyira egyszerű, hogy nem is kell nagyszerűbb. Bemutatom nagymamám egyik legfinomabb receptjét: így készül a tejpite nagyon egyszerűen!

A tejpitét nem lehet nem imádni

Ti ettetek már tejpitét? Szerintem nagyon kevesen vannak azok, akik nem ettek még tejpitét valamilyen formában, valahol, valamikor. A tejpite az én gyerekkoromat szó szerint megédesítette. Mindig kicsit másmilyen íze volt, de mindig nagyon ízletes volt, amivel degeszre ehettük magunkat nagymamámnál. Nagyobb fejjel azt kell mondanom, hogy leginkább olyan palacsintaszerű valamire hajaz az egész. Persze az elkészítési módszer teljesen más, de nem kell aggódni, egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és még csak sokáig sem tart, ráadásul semmilyen különleges hozzávalóra sem lesz hozzá szükség. Egy szó, mint száz már mutatom is nagymamám csodareceptjét, a gyermekkoromat olyan sokszor megédesítő tejpite elkészítésének részletes leírását!

hirdetes

Nagymamám tejpite receptje

Hozzávalók a tejpitéhez

1 liter tej
40 dkg liszt
6 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
csipet só
margarin, vagy zsír a tepsi kikenéséhez

hirdetes

A tejpite elkészítése

Első lépésként a tojásokat a tejjel, a liszttel, a sóval, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára kell keverni, egészen addig, amíg palacsinta tészta szerű lágy masszát nem kapunk, amikor ez meg van, akkor javasolt előmelegíteni a sütőt 180 fokra. Egy közepes tepsit margarinnal vagy zsírral ki kell keni, és ebben eloszlatni a masszát. A tésztába ízlés szerint lehet gyümölcsöket is szórni, nagymamám leggyakrabban magozott meggyel készítette el, de a kert más kincsét is fel lehet használni, ettem én már eres, barackos, almás, sőt még szilvás tejpitét is, van, aki kakaóporral is megszórja a tésztát, de egyszerűen a tésztát is ki lehet sütni mindenféle extra alapanyag nélkül. A tejpitét 180 fokos előmelegített sütőben 30 percig kell sütni. 

Tippek a tejpite elkészítéséhez

Ahogyan írtuk többféle gyümölccsel elkészíthető a tejpite, de egyszerűen magában is kisüthető, így is nagyon finom, de egy jó kis házi lekvár még finomabbá teszi. Mielőtt tálaljuk érdemes megvárni, hogy egy kicsit hűljön, ugyanis melegen kissé ragadós, folyós lehet a tészta, de a hideg levegő hatására megdermed, és könnyedén szeletelhető lesz.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Déri Miksa

Déri Miksa: az egyik leghíresebb magyar feltaláló. Déri Miksa egy személyben mérnök,... Tovább

Benedek Tibor

Benedek Tibor: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Pályájára jellemző, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra