Mennyeien finom: nagyon egyszerű tepsis fánk recept

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ismertek olyan embert, aki nem szereti a fánkot? Mi nem! Ráadásul éppen most találtunk egy mennyeien finom és nagyon egyszerű fánk receptet, amit ti is percek alatt, sütővel egyszerűen elkészíthettek. Már több adagot is készítettünk, mindig percek alatt elfogy, nektek is ajánljuk, hogy készítsetek dupla adagot! 

Én még a nagymamámtól tanultam a fánk dagasztás helyes technikáját, bár a recept nem tőle van, hanem egyik ismerősömtől, mégis tökéletes az eredmény, ráadásul a zsír, olaj sem fröcsköl mindent tele, és nem kell folyamatosan a fánk mellett sem állni, ami szintén nagy előny. 

A tepsis fánk hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2,7 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • ½ kávéskanál só
  • Sárgabaracklekvár tölteléknek (vagy más házi lekvár)
  • porcukor a fánk tetejére

A tepsis fánk elkészítése

A tepsis fánk elkészítése nagyon egyszerű, pikk-pakk meg lehet csinálni, és az egész család imádni fogja. Kezdő háziasszonyoknak is jó szívvel tudjuk ajánlani. Mutatjuk a tepsis fánk elkészítésének pontos menetét – ahogyan mi ismerjük, az eredmény tökéletes lesz!

hirdetes
hirdetes

A tepsis fánk elkészítésének első lépése, hogy az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk.  Eközben a többi hozzávalót kimérjük egy tálban, majd hozzáöntjük a meleg élesztőt, és tésztát dagasztunk belőle a megfelelő mozdulatokkal.  Majd langyos helyre tesszük lefedve, hogy megkeljen. Én nagymamámtól tanultam, hogy a fánkot egy lefedett tálban a párnák közé kell tenni, itt könnyedén akár a duplájára is dagadhat. Ha elérte a kétszeres méretet, akkor átgyúrjuk kicsit, és tovább kelesztjük.

A jól megkelt fánk tésztát lisztezett munkafelületre kell tenni, majd egy körülbelül 1,5-2 cm-es vastagságúra nyújtani. Következő lépésként egy nagyobb, kerek fánkkiszúróval fánkot szaggatunk a tésztából, amit sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk szépen egymás mellé. Ha betelt a sütőtálca, akkor konyharuhával letakarva még egy olyan 20-25 percig pihentetjük. 

A következő lépésként a tésztakorongok közepébe lyukakat nyomunk, én egy kisseb méretű pohár talpát szoktam erre használni. Kilyukasztani nem kell, csupán egy mélyedést készíteni a tölteléknek, az isteni házi baracklekvárnak, ami nélkül egy fánk sem az igazi. A mélyedésekbe 1-1 teáskanál lekvárt kanalazunk. A tepsis fánkokat 190 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a fánkok teteje meg nem pirul. Ha kivetted a sütőből, érdemes 5 percre konyharuhával letakarni. Porcukorral meghintve tálal!

Jó étvágyat kívánunk a mennyei porcukros fánkokhoz!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Belföld Érdekességek Gasztronómia Kirándulás Magyar Szórakozás

Szótár

Goldmark Péter Károly

Goldmark Péter Károly: Goldmark Péter Károly magyar-amerikai mérnök, fizikus. Kezdetekben... Tovább

Krémes

Krémes: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A krémes közkedvelt sütemény.... Tovább

Tovább a lexikonra