Tiroli rétes: az igazi családi kedvenc téli napokon

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hideg téli estéken a családunk örömmel üdvözli a könnyen elkészíthető és ínycsiklandó tiroli rétest, melynek különleges aromája és íze magával ragad minket, és az esti kuckózásokat ünnepi pillanattá varázsolja.

Tiroli rétes recept


A hideg téli estéken nincs is jobb módja annak, hogy melegítsük fel a családi otthont, mint a frissen sütött tiroli rétes illata és íze. Ez a recept nemcsak azért varázsol mosolyt a család tagjainak arcára, mert könnyen elkészíthető, hanem azért is, mert magába zárja az ünnepi szezont minden harapásával.

A ropogós leveles tészta, az almás és diós töltelékek harmóniája olyan kényeztető élményt nyújt, amit a családod télen szívesen megoszt veled. Fedezd fel, hogyan változtathat egy egyszerű desszert az esti kuckózások meghitt pillanataivá, és élvezd a tél édes ízeit egy szelet tiroli rétes társaságában.

Hozzávalók a Tiroli réteshez

A Leveles Tészta:

•    700 g leveles tészta

Almás Töltelék:

•    1 kg alma
•    70 g kristálycukor
•    2 csomag vaníliás cukor (16 g)
•    1 teáskanál fahéj
•    1 csomag tejszínes vagy vanília ízű (40 g) pudingpor
•    250 ml almalé
•    70 g kristálycukor

Diós Töltelék:

•    50 ml víz
•    50 g kristálycukor

hirdetes
•    100 g darált dió
•    2 evőkanál sütőrum
•    1 db közepes reszelt alma (a levét nyomjuk ki)
•    1 csomag vaníliás cukor (8 g)
•    1/2 teáskanál fahéj
•    1 evőkanál barack lekvár

Kenéshez és Szóráshoz:

•    1 db felvert tojás
•    Porcukor

Tiroli rétes elkészítése

1. Almás Töltelék Készítése:

•    Hámozzuk meg és vágjuk fel az almát kisebb darabokra.
•    Egy lábasban keverjük össze az almát, kristálycukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, pudingport, almalét és további cukrot.
•    Főzzük alacsony lángon, amíg az alma megpuhul, és a töltelék sűrűsödni kezd.

2. Diós Töltelék Elkészítése:

•    Egy serpenyőben keverjük össze a vizet, kristálycukrot, darált diót, sütőrumot, reszelt almát, vaníliás cukrot, fahéjat és barack lekvárt.

hirdetes
•    Főzzük közepes lángon, amíg a töltelék besűrűsödik.

3. A Leveles Tészta Kibontása:

•    Nyújtsuk ki a leveles tésztát egy lisztezett felületen, hogy elkerüljük a ragadást.

4. Rétes Készítése:

•    Az elkészített töltelékeket helyezzük a kinyújtott leveles tészta egyik felére úgy, hogy szélén maradjon egy kis üres terület.
•    Hajtsuk be a tészta szélét a töltelék felett, majd tekerjük fel szorosan.

5. Sütés:

•    Helyezzük a kialakított rétest sütőpapírral bélelt tepsibe.
•    Kenjük meg felvert tojással.
•    Előmelegített sütőben süssük 20 percig 210°C-on, majd további 10 percig 200°C-on, amíg a tészta aranybarnára sül.

6. Tálalás:

•    Szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel és tálaljuk az ínycsiklandó tiroli rétest.

Most már csak annyi a dolgod, hogy élvezd ezt az ízletes desszertet, és hagyd, hogy az aromák elkápráztassák az ízlelőbimbókat!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek

Szótár

Sárköz és Gemenc

Sárköz és Gemenc: A Sárköz, vagy Tolnai Sárköz földrajzilag egységes, jól... Tovább

Hortobágyi pásztormúzeum

Hortobágyi pásztormúzeum: 1785-ben szekérállást építettek a Csárda mekké, ebből... Tovább

Tovább a lexikonra