A hideg téli estéken a családunk örömmel üdvözli a könnyen elkészíthető és ínycsiklandó tiroli rétest, melynek különleges aromája és íze magával ragad minket, és az esti kuckózásokat ünnepi pillanattá varázsolja.
Tiroli rétes recept
A hideg téli estéken nincs is jobb módja annak, hogy melegítsük fel a családi otthont, mint a frissen sütött tiroli rétes illata és íze. Ez a recept nemcsak azért varázsol mosolyt a család tagjainak arcára, mert könnyen elkészíthető, hanem azért is, mert magába zárja az ünnepi szezont minden harapásával.
A ropogós leveles tészta, az almás és diós töltelékek harmóniája olyan kényeztető élményt nyújt, amit a családod télen szívesen megoszt veled. Fedezd fel, hogyan változtathat egy egyszerű desszert az esti kuckózások meghitt pillanataivá, és élvezd a tél édes ízeit egy szelet tiroli rétes társaságában.
Hozzávalók a Tiroli réteshez
A Leveles Tészta:
• 700 g leveles tészta
Almás Töltelék:
• 1 kg alma
• 70 g kristálycukor
• 2 csomag vaníliás cukor (16 g)
• 1 teáskanál fahéj
• 1 csomag tejszínes vagy vanília ízű (40 g) pudingpor
• 250 ml almalé
• 70 g kristálycukor
Diós Töltelék:
• 50 ml víz
• 50 g kristálycukor
• 2 evőkanál sütőrum
• 1 db közepes reszelt alma (a levét nyomjuk ki)
• 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1 evőkanál barack lekvár
Kenéshez és Szóráshoz:
• 1 db felvert tojás
• Porcukor
Tiroli rétes elkészítése
1. Almás Töltelék Készítése:
• Hámozzuk meg és vágjuk fel az almát kisebb darabokra.
• Egy lábasban keverjük össze az almát, kristálycukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, pudingport, almalét és további cukrot.
• Főzzük alacsony lángon, amíg az alma megpuhul, és a töltelék sűrűsödni kezd.
2. Diós Töltelék Elkészítése:
• Egy serpenyőben keverjük össze a vizet, kristálycukrot, darált diót, sütőrumot, reszelt almát, vaníliás cukrot, fahéjat és barack lekvárt.
3. A Leveles Tészta Kibontása:
• Nyújtsuk ki a leveles tésztát egy lisztezett felületen, hogy elkerüljük a ragadást.
4. Rétes Készítése:
• Az elkészített töltelékeket helyezzük a kinyújtott leveles tészta egyik felére úgy, hogy szélén maradjon egy kis üres terület.
• Hajtsuk be a tészta szélét a töltelék felett, majd tekerjük fel szorosan.
5. Sütés:
• Helyezzük a kialakított rétest sütőpapírral bélelt tepsibe.
• Kenjük meg felvert tojással.
• Előmelegített sütőben süssük 20 percig 210°C-on, majd további 10 percig 200°C-on, amíg a tészta aranybarnára sül.
6. Tálalás:
• Szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel és tálaljuk az ínycsiklandó tiroli rétest.
Most már csak annyi a dolgod, hogy élvezd ezt az ízletes desszertet, és hagyd, hogy az aromák elkápráztassák az ízlelőbimbókat!