Az ősz sztárja – ropogtass Te is tökmagot akár sósan, akár édesen!

TK

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Azt mindenki tudja, hogy ősszel szinte íratlan szabály, hogy a sütőtökök felé fordulunk – de mi a helyzet a tökmaggal? Nem szabad elfeledkeznünk róla sem, alábbi cikkünkben most kiderül, miért!

A tökmag rendkívül sokoldalú élelmiszernek számít – használhatjuk ételeink ízesítésére, esetleg díszítésre, de akár magában is elfogyaszthatjuk. Mellette szól nem csak az, hogy olcsó, de hogy könnyen elkészíthető is – akár otthonunkban, sütőnk segítségével.


Elsősorban nagyszüleink körében elterjedt a tökmag elkészítése, melyet sütőben sütnek ki, alaposan megsózva. Mégis érdemes kiemelni, hogy aki nem rajon túlzottan a sós ételekért is nyugodtan mellette dönthet, hiszen a tökmag akár édesen is elkészíthető.
Az idősebbek mind ősszel, mind télen előszeretettel helyeztek el konyhájuk asztalán egy-egy tál tökmagot, hiszen a frissen sült mag, valamint a kemény sós rétege jellegzetes, különleges ízvilággal ajándékozza meg fogyasztóját.


Lássuk, hogyan készítheted el Te is otthonodban!


Sós tökmag


A tökmagnak a sós az elterjedtebb változata, így elkészítésével kapcsolatban sok pociót sorolhatunk fel.


Első szempontként mindenképpen számolnunk kell a magok mennyiségével és méretével – ennek függvényében pedig azok elkészíthetőek akár serpenyőben, akár tepsiben. Ahogy felvágtuk a tököt, akkor egy nagyobb kanál segítségével érdemes kikaparni a magokat. Ekkor még rengeteg hús tapad az egyébként nyálkás magvakhoz – mossuk meg azokat bő vízzel, így könnyedén megszabadulhatunk a szükségtelen részektől.

hirdetes


Ahogy ezzel végeztünk egy papírtörlő segítségével itassuk le a magokról a vizet, majd hagyjuk őket rajta száradni 20 – 30 percig.
Ezután következik a sózás, amikor saját ízlésünkre kell hagyatkozni – amennyiben nagyon sósan szeretnéd elkészíteni, akkor a sózás még a sütés előtt történjen meg, ezzel kreálva egy intenzívebb ízvilágot a ropogtatnivalónak. Ezzel ellentétben, a kevésbé sós változathoz nem szükséges kiszárítanod a magokat, hanem mosás után áztasd őket egy órára egy nagyobb tál sós vízbe.


Amennyiben sütőben szeretnéd elkészíteni, akkor melegítsd azt elő 200 – 210 fokra, majd bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd kend azt át olívaolajjal. Oszlasd el rajta a magokat, majd pirítsd azokat nagyjából 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. 


Ha fazékban készítenéd el nasid, akkor nem kell megszárítani a magokat, csupán dobd őket a tepsibe, hints rájuk egy kevés sót, s önts rá annyi vizet, hogy az éppen ellepje tökmagjaid. Főzd az forrástól számítva 10 percig.

hirdetes


Ízesítsd a magokat megfelelően


Amennyiben szeretnéd, ízesítheted is a magokat, ezzel is feldobva a már megszokott nassolnivalód. Csorgass a tepsibe helyezett magokra egy kevés olvasztott vajat, ezzel is egy csodás gasztroélményt kreálva!


Ebben az esetben 180 fokon, előmelegített sütőben készítsd el a magokat nagyjából fél óra alatt. Ezután szórd meg őket ízesítővel, majd helyezd vissza ételed a sütőbe további 10 – 12 percre.


Remek eredményt érhetsz el parmezánnal lekevert fokhagymaporral, szerecsendióval, őrölt gyömbérrel, valamint akár barna cukorral is. Hagyatkozz ízlésedre, próbálj ki új ízeket, hiszen a legtöbb fűszerrel, fűszerkeverékkel isteniek lesznek ezek az apró magok.


Tökmag, mint édesség?


Amennyiben édességet szeretnél készíteni, akkor érdemes a sütés előtt egy kisebb mennyiségű fahéjas cukorral megszórnod a magokat – így azok tökéletesen képesek lesznek karamellizálódni, az eredmény pedig a fahéj által egyszerre lesz pikáns és édes.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Birsalmasajt

Birsalmasajt: Esetében tradícionális magyar édességről beszélhetünk. A birsalmasajt... Tovább

Kisföldalatti

Kisföldalatti: Az M1-es metróvonal (Millenniumi Földalatti Vasút vagy a köznyelvben... Tovább

Tovább a lexikonra