Ezt imádni fogod: töltött édesburgonya hazai batátából!

SzSz, ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hazánkban rengetegen termesztenek édesburgonyát, és akár több fajtáját is. Érdemes kipróbálni és beépíteni étkezéseinkbe az édesburgonyát, hiszen nagyon finom!

Töltött édesburgonya recept

Az édesburgonya egyre népszerűbb burgonyaféle hazánkban is. Már szinte bármelyik élelmiszerbolt polcán megtalálhatjuk, és számos módon elkészíthetjük. Akár édes, vagy sós ételeket egyaránt készíthetünk belőle. Levesként, köretként, főételként, de még desszertekben is felhasználható, édeskés íze miatt. Íze talán legjobban a sütőtökhöz hasonlít, azonban bizonyos fajtái még akár a gesztenyére, vagy valamelyik inkább a hagyományos burgonyához hasonlít. Ismerd meg az édesburgonya fajtáit ide kattintva

Az édesburgonya felhasználása nagyon egyszerű, hiszen megfőzve szinte tényleg bárhogyan elkészíthetjük, de akár sültkrumpli, krumplipüré is készíthető belőle, amit a gyerekek és még a babák is imádni fognak. Most egy nagyon finom, és egy végtelenül gyors receptet hoztunk el, amely felér egy tökéletes ebéd főfogásaként is. Ez nem más, mint a töltött édesburgonya! Számtalan féleképpen variálható, saját ízlésünk és igényeink szerint, viszont szerintem így a legfinomabb! Ha szeretnéd meglepni a párod vagy a családtagjaid feltétlenül készítsd el! 

hirdetes

Hozzávalók 

hirdetes

3-4 db közepes méretű édesburgonya; 200 gramm tejföl; 150 gramm bacon; 1 nagy fej lilahagyma; 2 gerezd fokhagyma; ízlés szerint só, bors; 1 teáskanál majoranna; sajt a tetejére.

Elkészítés

Az édesburgonyákat először elő kell főzni vagy sütőben sütni, hogy megpuhuljanak és a belsejüket könnyedén kikaparhassuk. Ezt én sütőben szoktam megtenni, ami a következőképpen zajlik: Az édesburgonyákat mossuk meg alaposan és szúrkáljuk be az oldalukat villával több helyen is. Ezután tegyük egy tepsire egyben és rakjuk be őket 180 fokos sütőbe alsó-felső fokozaton, körülbelül 20 percre. Az édesburgonya akkor lesz jó, ha közepesen kemény, de a belsejét könnyen ki tudjuk szedni.

Ha az édesburgonyák megpuhultak akkor vágjuk őket ketté és kaparjuk ki a belsejüket úgy, hogy a szélein maradjon legalább egy fél centiméternyi a húsából. Így nem fog szétesni a burgonya. A kikapart belsejét az édesburgonyának nyomkodjuk össze egy villával vagy botmixerrel is krémessé tehetjük. Ezután adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot, keverjük hozzá az apróra vágott lilahagymát, a majorannát és a felkockázott bacont. Miután ez kész, töltsük vissza az édesburgonya belsejébe a keveréket.

A tejfölhöz keverjük hozzá a zúzott fokhagymás, esetleg rakhatunk bele még egy kis sót. Kanalazzuk rá a töltött édesburgonyák tetejére. (A tejfölt és a fokhagymát egyébként a töltelékhez is hozzákeverhetjük, de én így jobban szeretem külön rárakva. Vagy akár enélkül is megsüthetjük és sütés után rakjuk a tetejére.) A tejföl után reszeljünk egy kis sajtot mindegyik édesburgonya tetejére és grill fokozaton 180 fokon süssük őket 15-20 percig, amíg a sajt megbarnul a tetejét. Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva! 

Jó étvágyat! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Belföld Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Gyulai vár

Gyulai vár: A Gyulai vár az egyik leghíresebb magyar vár, de mindenképpen a legfelkapottabb... Tovább

Budai Vár

Budai Vár: Budapest büszkesége, jelképe. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik... Tovább

Tovább a lexikonra