A világhírű magyar étel a legtöbb magyar háztartásban az évnek valamennyi évszakában – de kiváltképp karácsonykor – a terítékre kerül. A magyarok egyik legkedveltebb finomságának sikere jórészt a kiváló alapanyagokon múlik, de éppúgy hozzájárul az étel szakszerű elkészítése is. Egy jó recept, egy adag ízletes savanyú káposzta, a finom füstölt termékek és a hazai sertéshús a garancia a tökéletes töltött káposztára. Ízlések és pofonok, van aki több hússal, van aki kevesebb paprikával szereti; annyi bizonyos viszont, hogy az alábbi recept után te is megnyalod majd mind a tíz ujjadat.
Lássuk hát az ellenállhatatlan töltött káposzta receptjét!
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg darált sertéshús
- 30 dkg füstöld oldalas
- 1 db tojás
- 10 dkg rizs
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db savanyúkáposzta-levél
- 6 dkg zsír
- 2-3 fej vöröshagyma (nagyságától függően)
- gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 3 dkg liszt
- só
- őrölt feketebors
- pirospaprika
Az elkészítés menetét a következő oldalon találod. ;)
Cikk fotó forrás: streetkitchen.hu
A klasszikus töltött káposzta bevált receptje
Először megpároljuk félig a rizst, majd a szalonnával együtt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagyma kétharmadát.
Ezt követően ezeket a tojással, sóval, borssal együtt jól összegyúrjuk.
Mikor elkészültünk a töltelékkel, jöhetnek a savanyúkáposzta-levelek, amelyeket megtisztítunk az erektől, majd tölteléket halmozunk rájuk, behajtjuk a levelek széleit, és henger alakúra formázzuk azokat.
A savanyú káposzta felét a lábas aljára tesszük, ráhelyezzük sorban a töltött káposztákat, közéjük ékeljük a füstölt oldalast, majd rátesszük a maradék káposztát, végül felöntjük vízzel, hogy ellepje.
Zsíradékban hagymát pirítunk, melybe zúzott fokhagymát és pirospaprikát teszünk, majd ezt a káposztához adjuk, s fedő alatt pároljuk.
Mikor a hús megfőtt, akkor a töltelékekkel együtt kivesszük a lábasból, a benne maradt lét pedig tejfölös habarással besűrítjük és felforraljuk.
Tálaláskor egy kevés káposztát helyezünk először a tányérra, melyre tölteléket teszünk, s meglocsoljuk egy kevés tejföllel. Végül egy darab füstölt oldalast is mellé helyezünk.
Bárhogyan is tálaljuk, az ízét nem befolyásolja, felhalmozhatjuk kupacba a töltelékeket vagy díszíthetjük akár zöld levelekkel is (pl. petrezselyemmel). Jó étvágyat hozzá! :)