Kedvenc tradicionális ételeink egyike, a klasszikus töltött káposzta receptje

cs

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A világhírű magyar étel a legtöbb magyar háztartásban az évnek valamennyi évszakában – de kiváltképp karácsonykor – a terítékre kerül. A magyarok egyik legkedveltebb finomságának sikere jórészt a kiváló alapanyagokon múlik, de éppúgy hozzájárul az étel szakszerű elkészítése is. Egy jó recept, egy adag ízletes savanyú káposzta, a finom füstölt termékek és a hazai sertéshús a garancia a tökéletes töltött káposztára. Ízlések és pofonok, van aki több hússal, van aki kevesebb paprikával szereti; annyi bizonyos viszont, hogy az alábbi recept után te is megnyalod majd mind a tíz ujjadat. 

Lássuk hát az ellenállhatatlan töltött káposzta receptjét!

Hozzávalók 4 személyre:

- 40 dkg darált sertéshús

- 30 dkg füstöld oldalas

- 1 db tojás

- 10 dkg rizs

- 10 dkg füstölt szalonna

- 1 kg savanyú káposzta

- 8 db savanyúkáposzta-levél

- 6 dkg zsír

- 2-3 fej vöröshagyma (nagyságától függően)

- gerezd fokhagyma

- 3 dl tejföl

- 3 dkg liszt

- só

- őrölt feketebors

- pirospaprika

Az elkészítés menetét a következő oldalon találod. ;)

Cikk fotó forrás: streetkitchen.hu

A klasszikus töltött káposzta bevált receptje

Először megpároljuk félig a rizst, majd a szalonnával együtt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagyma kétharmadát. 

hirdetes

Ezt követően ezeket a tojással, sóval, borssal együtt jól összegyúrjuk. 

Mikor elkészültünk a töltelékkel, jöhetnek a savanyúkáposzta-levelek, amelyeket megtisztítunk az erektől, majd tölteléket halmozunk rájuk, behajtjuk a levelek széleit, és henger alakúra formázzuk azokat. 

A savanyú káposzta felét a lábas aljára tesszük, ráhelyezzük sorban a töltött káposztákat, közéjük ékeljük a füstölt oldalast, majd rátesszük a maradék káposztát, végül felöntjük vízzel, hogy ellepje. 

Zsíradékban hagymát pirítunk, melybe zúzott fokhagymát és pirospaprikát teszünk, majd ezt a káposztához adjuk, s fedő alatt pároljuk. 

Mikor a hús megfőtt, akkor a töltelékekkel együtt kivesszük a lábasból, a benne maradt lét pedig tejfölös habarással besűrítjük és felforraljuk. 

hirdetes

Tálaláskor egy kevés káposztát helyezünk először a tányérra, melyre tölteléket teszünk, s meglocsoljuk egy kevés tejföllel. Végül egy darab füstölt oldalast is mellé helyezünk. 
Bárhogyan is tálaljuk, az ízét nem befolyásolja, felhalmozhatjuk kupacba a töltelékeket vagy díszíthetjük akár zöld levelekkel is (pl. petrezselyemmel). Jó étvágyat hozzá! :)


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Magyar

Szótár

Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang

Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. A... Tovább

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Tovább a lexikonra