Ugye mindenki emlékszik a búcsúkban, vásárokban a cukorkás kirakodók mellett elhaladva jelentkezet nyálcsorgásra, azokra a mesés illatokra, látványra? Ugye mindenki emlékszik a gyerekkorunkat megédesítő törökmézre? Íme a törökméz receptje (nagyon egyszerű lesz).
Törökméz otthon elkészítve
Vannak dolgok, amiket mindenki ismer, és még ha nem is szeret, mégis szeret. Ilyen dolog a törökméz is, ami annak idején minden búcsú, majális kirakodós sorai között megtalálható volt egy-egy asztalon. Ha nyitott szemmel járunk még talán napjainkban is rá-rá bukkanhatunk egy kis ilyen jellegű csemegére, de nem kell ehhez messzire sem menni, mert otthon nagyon egyszerűen, 3 szimpla hozzávalóból el lehet készíteni.
Valóban török a törökméz?
A búcsúk elengedhetetlen és kifogyhatatlan csemegéje a törökméz, amit biztosan mindenki lakmározott már, jellemzően fiatalabb korában. Most ennek a receptjét hoztuk el nektek, de előtte szeretnénk körbejárni a témát, hogy mitől törökméz a törökméz, és hogy valóban török eredetű-e ez a finomság, amiért annyira oda meg vissza vagyunk? A zseniális Karinthy Frigyes Új görbe tükre szerint: „Nyúlós, fehér gummianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Egy kis bárddal darabolja le a cukrosbódés.” Helyes volt a gondolat, hogy nem olyan biztos, hogy török eredetű ez a török szóval fémjelzett csemege, ugyanis eredetileg a balkánról származik, a törökökhöz csak annyi köze van, hogy az ő közvetítésükkel jutott el hozzánk. Ebben a cikkben nemcsak a törökméz eredetét, hanem olyan más finomságok megnevezése mögött meghúzódó történetet is megosztjuk veletek, mint a medvecukor, szaloncukor, vagy éppen a repülős pilóta keksz.
A törökméz egyszerű receptje
Bemutatjuk nektek a nemrég talált receptet, amire ITT bukkantunk rá, kipróbáltuk, és tényleg működik. A legjobb benne, hogy csupán 3 olyan hozzávaló kell hozzá, ami minden háztartásban fellelhető, és nincsen semmilyen bonyolult folyamat sem, ami nagy hozzáértést igényelne.
Hozzávalók a törökmézhez
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál méz
- 3 teáskanál szódabikarbóna
A törökméz elkészítése
Még mielőtt az egész törökméz kikeverős folyamathoz hozzálátunk célszerű előkészíteni egy serpenyőt, valamint egy zsiradékkal kikent tepsit. Ezt követően első lépésként a mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd keverés nélkül hevíteni kezdjük ezt az elegyet. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk kicsit a serpenyőt érzésre, annak érdekében, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Fontos, hogy nem szabad megvárni, hogy teljesen karamell színű legyen, előtte le kell venni a tűzről. Mikor levettük a tűzről, akkor bele kell szórni a szódabikarbónát és el kell keverni benne. Ekkor kialakul egy természetes habzási folyamat, ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ebben a pillanatban már lehet is kiönteni az olajjal kikent tepsire. Körülbelül egy órát kell hagyni állni, ennyi idő alatt megszilárdul, és törhetővé válik.
Forrás: Kép: Fortepan / Chuckyeager tumblr