A magyar gasztronómia szerves részét képezi országunk kultúrájának. A tradicionális, jellegzetes magyar ételek magával ragadó élményt nyújtanak az azokat megkóstolók számára, akik egyszer megízlelték hagyományos fogásainkat, azok örökké rabjukká válnak. De minek köszönhető mindez?
Ahogy a külföldiek látnak minket
Sok turista számára furcsaságnak számít, hogy majd minden főételünkhöz tejfölt fogyasztunk, vagy azok elkészítését a hagyma dinsztelésével kezdjük el.
A külföldről érkezők általános véleménye étkezési szokásainkat illetően, hogy a magyarok pirospaprikával ízesítenek majd minden ételt és a leves nem hiányozhat egy ebédünkből sem.
Tény s való, hogy valóban jellemző kis hazánk lakosságára a túlzott tejfölfogyasztás, illetve azt sem vonnánk kétségbe, hogy a dinsztelt hagyma által ételeink sokkal ízletesebbek és szaftosabbak lesznek, sőt még a pirospaprikát is szeretjük. De miért is lenne ez baj, ha használatuk által olyan gasztronómiai élményben lehet részünk, amelyben a világon sehol máshol?
Klasszikus magyar ételek, amelyeknek csodájára jár a világ
Étkezési szokásaink kialakulása több, mint ezer év alatt forrta ki magát, mely országunk éghajlatának s az ebből adódó növénytermesztésnek és állattartásnak köszönhető. Hagyományos ételeink jellegzetes, markáns ízeinek alapanyagai ebből adódóan roppant változatosak; húsok, zöldségek, gyümölcsök, kenyér, tejtermékek és méz használata nélkül nem tartana ott a magyar gasztronómia, ahol ma tart.
Mi, magyarok három fogásos étkezéseiket rendszerint egy finom leves elfogyasztásával kezdjük. Kifejezetten nagyra értékeljük a tyúkhús-, illetve a gulyáslevest, valamint a zöldség- és gyümölcsleveseket is.
A főfogás tekintetében is roppant változatos hazánk polgárainak ízlése, a magyar konyha ízgazdag fogásai között a sós és édes ízek kedvelői egyaránt megtalálják kedvencüket.
Ha könnyedebb étkezésre vágyunk, akkor ehetünk egy finom lecsót, vagy például zöldborsó főzeléket egy finom fasírttal, a kiadósabb étkezésre vágyók pedig nem nyúlhatnak mellé a laktató töltött paprikával, töltött káposztával, pörkölttel vagy a nagymama konyhájából is jól ismert grízes tésztával.
Az édességek szerelmesei is kedvükre válogathatnak a legfinomabb magyar desszertek között, személyes kedvencünk a dobostorta, somlói galuska, palacsinta, vagy az aranygaluska vaníliapudinggal. A lista kimeríthetetlen, megannyi mennyei desszert található a magyar konyha repertoárjában.
Magyar étterem Budapest legimpozánsabb környezetében
Amennyiben olyan helyet keresünk fővárosunkban, amely nem csak ételei, hanem hangulata által is a magyar tradíciókat követi, ráadásul országunk egyik legnagyobb történelmi jelentőséggel bíró helyszínén, a Budai Várban található, akkor a Pest-Buda Vendéglő a legideálisabb választás.
A hamisítatlan, karakteres ízvilágú magyar étterem kockás abroszaival, elbűvölő, idilli hangulatával és kilátással országunk egyik legszebb építészeti csodájára, a Mátyás-templomra minden vendégét elbűvöli.
Ennél egy finom túrós csuszát, csirkepaprikást vagy inkább egy kis halászlére vágysz? Ebben az étteremben a nagymama konyhájának ízvilágában készül mindegyik, nem mellőzve a páratlan minőséget és szakértelmet.