Ha vasárnapi ebédről vagy fejfájásról, esetleg gyomorpanaszokról van szó, akkor sokan azonnal a nagyi csirkehúslevesére gondolunk. Ahány ház, annyi szokás, de tény, s való, méltán nevezhetjük ezt a finom, autentikus magyar ételt minden idők egyik legismertebb házi orvosságának.
A húsleves gyógyító ereje
Úgy tűnik, hogy a húslevessel kapcsolatos népi bölcsesség – miszerint könnyen kezelhető általa a megűlés – tudományos tényekkel is alátámasztható. Újabb kutatások ugyanis arra világítottak rá, hogy a tyúkhúsleves valóban képes megakadályozni a fehérvérsejtek okozta gyulladást, s emellett a felső légúti gyulladás megszüntetésében is szerepe van. Megfázás vagy influenza esetén az egyik legjobb választás egy tál gőzölgő tyúkhúsleves, amennyiben olyan természetes és finom orvosságot keresünk, amely megszünteti az orrdugulást. A levesben található fűszerek pedig enyhe vírusölő hatással rendelkeznek, erősebb megfázás esetén azonban javasolt a kész levesbe még egy-két gerezd fokhagymát is belevágni, így a fertőtlenítő és vírusölő hatás még inkább érvényesül.
Egy tál levestől jobban leszel Aranyom!
-Ahogy nagyikám szokta mondani. És mennyire igaza van! Kevésbé elterjedt szokás, de ha nagyon nehezen kapsz levegőt, és állandóan tüsszögsz egy adag cayenne-i borsot is tegyél bele a levesbe, vagy éppen egy kevés gyömbért is belereszelhetsz, s így hidd el, már másnapra sokkal jobban leszel.
A tyúkhúsleves egyéb jótékony hatásai
Ha még mindig nem győztelek volna meg a tyúkhúsleves rendszeres fogyasztásáról, akkor most figyelj! A benne található zöldségek ugyanis a bedugult orr nyálkahártyáját megnyugtatják, a vöröshagyma kéntartalmának köszönhetően pedig szintén baktériumölő hatású, így erős megfázás esetén minél több hagymát vágjunk bele levesünkbe!
A baromfihús is számos jótékony hatással rendelkezik, hiszen a csirke és pulyka főtt húsa magas fehérjetartalmának köszönhetően gyógyír a gyulladt nyálkahártyára, valamint olyan hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a cink, magnézium, vas, kálium és nátrium. Ezek a szervezetünk számára elengedhetetlen ásványi anyagok a vese megfelelő működésében szerepet játszanak, így ezen szervünk hatékonyan képes ellátni méregtelenítő funkcióját.
Egy beteg szervezet nehezebben emészti meg a nehezebb ételeket, a zsírszegény csirkehúsleves ezért is remek választás hasfájás és gyomorrontás esetén. Könnyen emészthető finomság, amely nem terheli meg a gyomrot, ráadásul a forró lé segítségével a beteg izzadni kezd, amely a betegségből való kilábaláshoz elengedhetetlen.
Nem is szaporítom tovább a szót, a leves receptjét a következő oldalon találod! ;)
Most lássuk akkor, hogyan is készül a nagyi féle csirkehúsleves!
Hozzávalók egy kondérhoz:
1 egész bontott csirke
0,5 kg vöröshagyma
0,5 kg sárgarépa
ízlés szerint zeller, fehérrépa, krumpli, gomba, petrezselyem
5-6 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
Vedd elő a legnagyobb lábasod (kondért), és a megmosott csirkehúst helyezd bele annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Tedd fel főni, majd mikor felforrt a víz, helyezd bele az apróra vágott zöldségeket!
Ezt követően helyezd vissza a lábast tűzhelyre, és egészen addig amíg meg nem főnek a zöldségek és puhává nem válik a hús főzd. Néha szükséges a leves tetején lévő habot eltávolítanunk, illetve a vizet pótolnunk, de ennél könnyebb levest keveset találunk. Ízlés szerint tegyél bele sót, ételízesítőt és borsot, majd nagyjából 2-3 óra főzést követően készen is vagy ezzel a gyógyító finomsággal. :) Jó étvágyat!