Napjainkban sokkal egyszerűbb bemenni egy szupermarketbe, leemelni egy tálca előre feldolgozott, kifilézett csirkemellet, meg egy doboz tojást a polcról, és otthon pillanatok alatt finom ebédet készíteni belőle. De mennyivel jobb érzés, sajátot nevelgetni, és mennyivel jobb étvággyal lehet enni a hazai nevelésű húst, és tojásokat. De ehhez bizony egy tyúkólra lesz szükségünk, amit most be is mutatunk, hogy hogyan a legegyszerűbb, és a legjobb elkészíteni!
Miért jobb a háztáji, mint a bolti?
Mindenekelőtt is tisztázzuk, hogy mi különbség van a háztáji és a bolti verzió, azaz hús és tojások között! A nagyüzemi csirkék általában olcsó és egyoldalú takarmányozásban részesülnek, még a háztáji tartásúak még amellett, hogy eteted őket változatosan, kapirgálnak is, melynek során értékes tápanyagokhoz jutnak, gondolunk itt a különböző magvakra, zöld növényekre, és a fehérjedús rovarokra, ráadásul eleget mozognak is, ami az egészséges fejlődés, izmok, izületek karbantartása tekintetében megint csak nagyon fontos, és ez meg is látszik a végtermékben. A háztáji tojás nemcsak sárgább, a színe egyszerűen egészségesebb, mint egy felütött bolti tojásénak, hanem az állaga is sűrűbb. A kalciumban gazdag táplálkozásnak köszönhetően héja is nehezebben törik, így az esetleges balesetek esetében is elkerülhetőek. Vitamin- és ásványianyagtartalmuk össze sem hasonlítható. A háztáji tojásban sokkal több az omega-3 zsírsav, a bétakarotin és az E-vitamin, viszont kevesebb bennük a telített zsírsav, így a koleszterinszintre is pozitívan hat. A hús pedig szemmel láthatóan jobb minőségű, mint a vizes bolti.
Ha sikerült meggyőznünk, akkor lapozz a következő oldalra, és mutatjuk, hogyan építs álom tyúkólat, egyszerűen és nagyszerűen!