A vargabéles egy nagyon egyszerű desszert étel, de akár főételként is fogyaszthatjuk, ha szeretjük az édességeket. Ha maradt tésztád a levesből, akkor meg pláne készítsd el!
A vargabélest édesanyám is rengeteg alkalommal elkészítette, amikor megmaradt a levesből a tészta, és nem akarta, hogy kárba menjen. Szerintem mi magyarok amúgy is nagyon leleményesek vagyunk és sok ételünk született úgy, hogy valami maradékot használtunk fel. Így születtek olyan különleges ételek, mint a hortobágyi húsos palacsinta vagy, ahogyan a vargabéles is. Nem bonyolult, főleg, ha tényleg van maradék tésztánk. Ha nincs, viszont az sem baj, mert semeddig sem tart kifőzni egy adag cérnametéltet vagy bármilyen tésztát, amit otthon találunk.
A vargabélest legtöbb esetben cérnametéltből készítik, de készülhet szélesmetéltből vagy nagykockából is. A lényeg, hogy a tészta valóban főtt legyen, ne pedig andante, ahogyan az olaszok mondják. Szóval, hogyan is álljunk neki a maradék tészta eltüntetésének? Kezdjük a hozzávalókkal!
A vargabéles hozzávalói
150 gramm metélt tészta; fél kiló tehéntúró; 2 kis pohár tejföl; 3 tojás; 100 gramm cukor (ízlés szerint lehet több); 1 csomag rétestészta; 1 csomag vaníliás cukor; 100 gramm vaj; ízlés szerint mazsola; 1 citrom lereszelt héja
A rétestésztát vehetjük boltban akár a hűtőből, akár mirelitet, de mi magunk otthon is elkészíthetjük, ha hívek vagyunk a házilag készült tésztákhoz.
Elkészítés
A cérnametéltet puhára főzzük forrásban lévő vízben, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Közben a tojásokat válasszuk ketté, és a tojássárgáját keverjük ki a cukorral. Ehhez jöhet hozzá a túró, a tejföl, a vaníliás cukor, a reszelt citromhéj, és a mazsola (ha rakunk bele). Keverjük jól össze a hozzávalókat. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a túrós krémünkhöz. Ezután jöhet hozzá a cérnametélt is és az egészet dolgozzuk össze. Vegyünk elő egy tepsit és vajazzuk ki az alját, majd jöhet rá egy réteslap. A réteslapot is kenjünk le olvasztott vajjal, és így menjen rá a túrós, cérnametéltes töltelék. A tetejére szintén tegyünk egy réteslapot vajjal megkenve. A vargabélest rakjuk előmelegített 180 C° fokos sütőbe 30-40 percre, amíg a teteje szép aranybarnára nem pirul. Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni, majd vágjuk fel és szórjunk a tetejére porcukrot. Ehetjük házi készítésű cseresznyelekvárral, de bármilyen más lekvárral is.