Tudod mi a legjobb az őszben? Hogy az erdőket járva rengeteg gombát fedezhetünk fel és gyűjthetünk, amiből isteni ebédeket és vacsorákat készíthetünk! Próbáld ki a gombaszezon legfinomabb receptjét a vargánya-paprikást, ami egy igazi házi galuskával a legfinomabb!
Vargánya paprikás recept házi galuskával
Aki egyébként nem szereti a gomba állagát, az is ínycsiklandónak tartja a gombapörköltet, hát ha még megkóstolja ezt a vargánya-paprikás receptet! A gombák királyának is nevezhetjük a kis hazánkban is sok helyen előforduló vargányát, amiből isteni paprikást lehet készíteni, egyszerűen és gyorsan! A receptet kezdő szakácsok is bevállalhatják, hiszen tényleg pofonegyszerű, de az biztos, hogy mindenki odáig lesz érte, aki csak kóstolni fogja!
Az erdőjárás után tehát irány a konyha, és készítsétek el ezt az egyszerű és gyors vargánya-paprikás receptet házi galuskával, hogy a falatozás után mindenki megnyalhassa mind a tíz ujját!
Hozzávalók a vargánya paprikáshoz:
• 50 dkg vargánya gomba,
• 2-3 ek olaj,
• 2 fej vöröshagyma,
• 1 ek őrölt piros paprika,
• só,
• őrölt bors,
• 1 csapott ek liszt,
• 1 dl tejföl
A vargánya paprikás elkészítése:
A vargánya gombáinkat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel, közben tisztítsuk meg a hagymát is és vágjuk fel kis kockákra.
Kezdjük el a hagymát olajon megpirítani, majd öntsük fel ½ deciliter vízzel, hogy így egy kicsit meg is főzzük, majd amikor lesült a zsírjára, újra adhatunk hozzá egy kis vizet, hogy pépessé főzzük. Amikor ezt az állagot elérte, akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát és a gombát. Keverjük össze, és ne felejtsük el megsózni és borsozni sem.
A fűszerezést követően visszatehetjük a tűzre, és kevés vizet hozzáadva további 5-10 percig főzzük, amíg a gomba is meg nem puhul.
Amíg fő a gombánk, addig a lisztet az egy deciliter tejfölben simára keverjük, és adunk hozzá pár kanállal a gomba szaftjából, hogy ne ugorjon össze a hirtelen melegtől a tejföl. A habarást öntsük hozzá a gombapaprikásunkhoz és főzzük tovább még 1-2 percig, addig amíg be nem kezd sűrűsödni a paprikás.
A házi galuska hozzávalói:
• 40 dkg finomliszt
• 3 db tojás (nagyobb méretű)
• 1.5 dl víz (tojás méretétől függ, hogy pontosan mennyi vizet vesz fel + 2 liter sós vízben főzöm ki)
• 1 kávéskanál só
A házi galuska elkészítése a vargánya-paprikáshoz:
A tojásokat üssük egy tálba, keverjük el a fehérjét és a sárgáját, szitáljuk bele a lisztet, és keverésközben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, és végül sózzuk meg.
Ha az egészet sikerült teljesen csomómentesre és simára keverni egy fakanállal, akkor pihentessük 15 percig, de figyelj rá, hogy ne száradjon ki!
Miközben a tészta pihen forraljunk fel 2 liter vizet egy csipetnyi sóval, és miután a vizünk forr és a tésztánk is kipihente magát, a víz kevergetése közben szaggasuk bele a galuskatésztáját. Fontos, hogy a víznek folyamatosan forrnia kell (nem kell nagy lángon), különben szét fog esni a tészta.
10-15 perc elegendő neki a vízben, hogy megfőjön, ekkor kiszedhetjük egy szűrőbe és mossuk át hideg vízzel, hogy ne tapadjanak össze.
Érdemes a főzést a galuskával kezdeni és közben kezdjük el a vargánya paprikást is, így melegen tudjuk majd őket egyszerre tárolni.