A gombaszezon legjobb receptje: Vargánya-paprikás házi galuskával

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudod mi a legjobb az őszben? Hogy az erdőket járva rengeteg gombát fedezhetünk fel és gyűjthetünk, amiből isteni ebédeket és vacsorákat készíthetünk! Próbáld ki a gombaszezon legfinomabb receptjét a vargánya-paprikást, ami egy igazi házi galuskával a legfinomabb!

Vargánya paprikás recept házi galuskával


Aki egyébként nem szereti a gomba állagát, az is ínycsiklandónak tartja a gombapörköltet, hát ha még megkóstolja ezt a vargánya-paprikás receptet! A gombák királyának is nevezhetjük a kis hazánkban is sok helyen előforduló vargányát, amiből isteni paprikást lehet készíteni, egyszerűen és gyorsan! A receptet kezdő szakácsok is bevállalhatják, hiszen tényleg pofonegyszerű, de az biztos, hogy mindenki odáig lesz érte, aki csak kóstolni fogja! 


Az erdőjárás után tehát irány a konyha, és készítsétek el ezt az egyszerű és gyors vargánya-paprikás receptet házi galuskával, hogy a falatozás után mindenki megnyalhassa mind a tíz ujját! 


Hozzávalók a vargánya paprikáshoz:


•    50 dkg vargánya gomba,
•    2-3 ek olaj,
•    2 fej vöröshagyma,
•    1 ek őrölt piros paprika,
•    só,
•    őrölt bors,
•    1 csapott ek liszt,
•    1 dl tejföl


A vargánya paprikás elkészítése:

A vargánya gombáinkat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel, közben tisztítsuk meg a hagymát is és vágjuk fel kis kockákra. 

hirdetes


Kezdjük el a hagymát olajon megpirítani, majd öntsük fel ½ deciliter vízzel, hogy így egy kicsit meg is főzzük, majd amikor lesült a zsírjára, újra adhatunk hozzá egy kis vizet, hogy pépessé főzzük. Amikor ezt az állagot elérte, akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát és a gombát. Keverjük össze, és ne felejtsük el megsózni és borsozni sem.


A fűszerezést követően visszatehetjük a tűzre, és kevés vizet hozzáadva további 5-10 percig főzzük, amíg a gomba is meg nem puhul.


Amíg fő a gombánk, addig a lisztet az egy deciliter tejfölben simára keverjük, és adunk hozzá pár kanállal a gomba szaftjából, hogy ne ugorjon össze a hirtelen melegtől a tejföl. A habarást öntsük hozzá a gombapaprikásunkhoz és főzzük tovább még 1-2 percig, addig amíg be nem kezd sűrűsödni a paprikás.


A házi galuska hozzávalói:

hirdetes


•    40 dkg finomliszt
•    3 db tojás (nagyobb méretű)
•    1.5 dl víz (tojás méretétől függ, hogy pontosan mennyi vizet vesz fel + 2 liter sós vízben főzöm ki)
•    1 kávéskanál  só


A házi galuska elkészítése a vargánya-paprikáshoz:

A tojásokat üssük egy tálba, keverjük el a fehérjét és a sárgáját, szitáljuk bele a lisztet, és keverésközben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, és végül sózzuk meg.


Ha az egészet sikerült teljesen csomómentesre és simára keverni egy fakanállal, akkor pihentessük 15 percig, de figyelj rá, hogy ne száradjon ki!


Miközben a tészta pihen forraljunk fel 2 liter vizet egy csipetnyi sóval, és miután a vizünk forr és a tésztánk is kipihente magát, a víz kevergetése közben szaggasuk bele a galuskatésztáját. Fontos, hogy a víznek folyamatosan forrnia kell (nem kell nagy lángon), különben szét fog esni a tészta.
10-15 perc elegendő neki a vízben, hogy megfőjön, ekkor kiszedhetjük egy szűrőbe és mossuk át hideg vízzel, hogy ne tapadjanak össze.

Érdemes a főzést a galuskával kezdeni és közben kezdjük el a vargánya paprikást is, így melegen tudjuk majd őket egyszerre tárolni.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek

Szótár

Arany János

Arany János: az egyik leghíresebb magyar költő, aki mind emellett, tanár, újságíró, a... Tovább

A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed

A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed: Az UNESCO magyarországi világörökségei... Tovább

Tovább a lexikonra