Variációk kevert tésztára – ezután mindig ezt fogod készíteni

Melinda Lantos, ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vasárnapi ebédek legfinomabb és legegyszerűbb desszertje ez a kevert süti. Nincs ember aki, ne szeretné, és ha kicsit megbolondítjuk némi fűszerrel, gyümölccsel, csokidarabokkal, vagy bármi mással, akkor egészen különleges és változatos ízeket kapunk. Az alaprecept egy igazán könnyű, nem túl édes kevert tészta, amit aztán számtalan módon ízesíthetünk, tovább gondolhatunk.

Az alaprecept:

  • 3 nagyobb tojás
  • 15 dkg görög joghurt
  • 1,75 dl olívaolaj
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

Keverjük habosra egy nagy tálban a folyékony hozzávalókat: a tojásokat, a joghurtot, az olajat és a vaníliát. Majd adjuk hozzá a cukrot a sütőport és végül szitáljuk bele a lisztet. Ha elkészültünk, akkor kezdődhet a kreatív munka! Először is, nézzünk szét a kamrában, hogy milyen kiegészítőket találunk. Gyümölcsök (őszibarackbefőtt, narancs, meggy, eper), csokidarabok, fűszerek (fahéj, szegfűszeg, ánizs). Magokkal is ízesíthetjük, akár darált- vagy apróra vágott dióval, mogyoróval, kesudióval.  Ha minden hozzávaló belekerült a tésztába, akkor mehet a sütőbe, közepes hőfokon, tűpróbáig sütjük, majd kockára vágjuk és vaníliás porcukorral meghintjük. Adhatunk hozzá forró vaníliasodót is.

hirdetes

Ezt az alapreceptet variálhatjuk százféleképpen, csak a fantáziánk szab határt. Íme néhány ötlet:

Narancsos diós:

Az alaprecepthez keverjük néhány csepp narancs olajat és keverjünk bele egy csésze kandírozott narancshéjat és két csésze apróra vágott diót. A mennyiséget ízlés szerint változtathatjuk.

hirdetes

Gyümölcsös fahéjas

Az alaptésztához keverjünk két kiskanál fahéjat és két-három csésze gyümölcsöt (ízlés szerint). Ez lehet friss gyümölcs – meggy, banán karikára vágva, őszibarack, füge. Vagy bármilyen gyümölcsbefőtt, akár vegyesen is.

Csokis meggyes

Az alaptésztához keverjük egy csésze apróra vágott csokidarabokat és három csésze meggybefőttet. Egy kiskanál fahéjat és egy kiskanál szegfűszeget is adhatunk a tésztához.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Unicum

Unicum: Hungariukm. Az igazi magyar gyomorkeserű. Magát az italt 1790-ben alkotta meg II. József... Tovább

Kossuth híd

Kossuth híd: Ma már nem létező hídról beszélhetünk esetében, azonban a főváros életében... Tovább

Tovább a lexikonra