Tényleg egészséges a vegán étrend?

LK

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az utóbbi években egyre több helyen jelenik meg ez a különös kifejezés, amelyet a mai napig némi homály vesz körül. Sokan esküsznek rá, míg mások szerint többet árt, mint amennyit segít.

A dolgok tisztázása érdekében evessünk egy gyors pillantást arra, hogy mi mindenre van szükség egy kiegyensúlyozott étrendhez:

  • Egy nagy adag friss zöldségre
  • Minimális mennyiségű feldolgozott ételre – ehelyett saját kezűleg elkészített ételek fogyasztása ajánlott
  • Körültekintő, lassú étkezésekre
  • Helyi, organikus ételekre (a kisebb gazdák támogatásával)

Ez persze még mindig nem válaszolja meg a nagy kérdést – mi a helyzet az állati termékekkel? Rövid választ adni erre a kérdésre igen nehézkes lenne, így felsorolunk néhány nyomós indokot arra, hogy miért nem ajánlott vegán diétát követni:

1. Egyetlen kultúra sem tartotta fenn magát kizárólag vegán étrenddel

Dr. Weston Price, egy táplálkozás iránt érdeklődő fogorvos az egész világot körbeutazta, hogy feltárja a boldog, egészséges emberek életmód-titkait. Feljegyzéseit Nutrition and Physical Degeneration (Táplálkozás és fizikai leépülés) című könyvében hozta nyilvánosságra a 30-as években.

Dr. Price rávilágított, hogy Alaszka inuit őslakosaitól kezdve az új-zélandi maori törzsekig az emberek mindenhol alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, azonban minden esetben szigorú étkezési szabályokat is követtek.

Az orvos szerint egyetlen hagyományos kultúra sem támaszkodott vegán étrendre, sőt, néhány népcsoport szinte csak állati eredetű ételeket fogyasztott.

2. A vegán étrendek nem biztosítanak zsírban oldódó A és D-vitamint

A közhiedelemmel ellentétben a répa nem tartalmaz A-vitamint. A zöldségek karotint, az A-vitamin egyik elővegyületét hordozzák magukban, ezzel szemben azonban az állati táplálékforrások, mint például a máj valódi A-vitamint tartalmaznak.

Sokan azt hiszik, hogy a karotin A-vitaminná alakítható át, azonban ez általában nem túl eredményes folyamat. Az egyik oka ennek az, hogy rengeteg karotinra van szükség egy közepes mennyiségű A-vitamin előállításához, a másik pedig az, hogy ha valakinek gyenge pajzsmirigyműködése vagy emésztése van, vagy étrendje nem tartalmaz elegendő egészséges zsírt, akkor az átalakítás nem is történik meg.

hirdetes

Hasonlóképpen a felhasználható D-vitamin (a természetes D3-vitamin) csak állati eredetű termékekben fordul elő, mint például tőkehalmájban, vagy olyan tejtermékekben, amelyekhez növényevő állatokból kinyert tejet használtak fel. Az, hogy a gombákból is D-vitaminhoz juthatunk, csupán mendemonda, ugyanis a gombák D2-vitamint tartalmaznak, ami nagyon nehezen szívódik fel.

Mind az A, mind pedig a D vitamin elengedhetetlen az immunszabályozáshoz, az emésztéshez, a termékenységhez és a hormonegyensúly fenntartásához.

3. A vegán étrendekben gyakran túl sok a szója

A különböző állati származékok pótlására használt szója népszerű a vegetáriánus és a vegán étrendekben. Ez a növény nagy mennyiségben azonban súlyos hormonproblémákat okozhat a szervezetben.

10 évvel ezelőtt az állati származékokat kizáró étrendek tele voltak szójatejjel, szójasajttal, szójaszalonnával, szójafehérjével, tofuval és hasonló élelmiszerekkel. Azonban mára már egyre többet tudunk a szójafogyasztás által okozott egészségügyi problémákról, ezért sok vegán is csökkentette a bevitelüket.


Ennek ellenére sok helyen a mai napig is azt olvashatjuk, hogy a szója egy egészséges vegán étrend alappillére.

De mik is ezek a negatív egészségügyi hatások? A szója bármilyen formában fogyasztva fitoösztrogéneket juttat a szervezetbe. Ezek aztán az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhetnek, és hormonreakciók egész sorozatát indíthatják be.

Habár a szója hatásaival kapcsolatos kutatások eredményei vita tárgyát képezik (mint az egészséges táplálkozással kapcsolatban szinte minden kérdést is), érdemes inkább a biztonságos adagoknál megmaradni ahelyett, hogy mindent szójával helyettesítenénk.

A vegán étrendekből hiányzik a K2-vitamin

A K2-vitamin feladata eljuttatni a kalciumot a csontokhoz. Bármilyen sok kalciumot is viszel be a szervezetedbe, ha nem kíséri azt K2-vitamin, akkor nem tesznek majd semmit a csontok erősítése érdekében. Ezért veszélyes a kalciumkiegészítők használata – a többletkalciumot a szervezet képtelen felhasználni, ezért az egyik legrosszabb helyen, az artériákban rakódik le.

hirdetes

A K1-vitaminnal ellentétben a K2-vitamin nem található meg a növényekben (kivéve a cseppet sem étvágygerjesztő nattóban). Más zsírban oldódó vitaminokhoz hasonlóan a K2-vitamin is zsíros forrásokban található meg, ráadásul olyan vegyületek társaságában, amelyek segítenek ezek felszívódásában.

Az etikus mindenevő étrend elősegíti a bolygó egészséges működését

Etikus mindenevőség? Lényegében arról van szó, hogy megújuló, emberséges körülmények között nevelkedett állati termékeket vásárolsz kisebb, helyi termelőktől. Némi kutatással és gondos válogatással ez a megoldás egész gazdaságos is lehet.

A megoldás nem a hús kizárásában van, hanem a rossz minőségű húsok mennyiségének csökkentésében, hogy helyet adjanak a jobb minőségű húsoknak. Ezzel támogathatod a legelőn nevelt állatok tenyésztését az erőszakos, rendszeresített etetés helyett.

A Föld ökoszisztémája egy önszabályozó egyensúlyt igyekszik fenntartani a vadászok és a prédák között. Ez a rendszer mindaddig teljesen jól működött, amíg el nem kezdtük embertelen körülmények között tenyészteni az állatokat, ami kihatott a jólétükre, az emberek egészségére és a bolygó egyensúlyára.

De ahogyan a már-már gyári jellegű állattenyésztés nem megoldás a bolygó problémáira, úgy a veganizmus sem az. A vegán étrendek az átlag diétáknál lényegesen több növényi eredetű élelmiszert követelnek meg, ami a növénytermesztést is kizökkenti az egyensúlyból, ami szintén káros hatással van az ökoszisztémára.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek

Szótár

Zsóri gyógy és strandfürdő

Zsóri gyógy és strandfürdő: A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesd gyógyvizű... Tovább

Hízott libából előállított termékek

Hungarikum. Magyarországon a hízott lúdárutermelés – kulturális és gasztronómiai... Tovább

Tovább a lexikonra