Nemcsak a karácsony sztárja: Nagymama zserbós palacsintatortája

VN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nagymamám zserbós palacsintatortájának receptjét hoztam most el nektek, ami egyszerűsége ellenére, egészen biztosan mindenkit le fog venni a lábáról! Készítsétek el ti is otthon!

Nagymama zserbós palacsintatortája

Nagymamám mindig nagyon finom süteményekkel tudott előállni, köszönhetően ezt annak is, hogy nemcsak jól tudott sütni, hanem különleges recepteket is kitalálni. A palacsintát nincsen olyan gyermek, aki nem imádja, nekem igazából felnőtt koromban is nagy kedvencem! A zserbónál jobb karácsonyi süteményt sem nagyon tudtok mutatni, jó-jó persze a bejgli, mézeskalács sem rossz… Ebből az egészből most a lényeg, hogy a kettőt ötvözve: a palacsinta könnyed állagát, valamint a zserbó mennyei íz kombinációt, tökéletes íz harmóniát lehet kapni. Akár a karácsonyi asztal éke is lehet ez a zserbós palacsintatorta, de azt sem bánom, ha egyszerűen csak egy hétvégi családi összejövetelen tálaljátok! Mutatom is, hogyan tudjátok elkészíteni ezt a mennyei finomságot, avagy jöjjön nagymamám zserbós palacsintatortájának receptje!

Hozzávalók a zserbós palacsintatortához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz 
  • 1 késhegynyi só 
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 30 dkg daráltdió 
  • 10 dkg cukor 
  • 10 dkg tejcsokoládé a tetejére
  • 1 evőkanál olívaolaj 
hirdetes

A zserbós palacsintatorta elkészítése

  • A zserbós palacsintatortához először is magának a palacsintának a tésztáját kell bekeverni. Ehhez nem kell más, mint egy hatalmas tál, amibe összekeverhetjük a palacsinta hozzávalóit, vagyis a lisztet, a tojásokat, a tejet, a kis sót, és szép lassan a szódát is beleadagoljuk, úgy, hogy megfelelő állagot kapjunk, és addig keverjük, még teljesen csomómentes nem lesz a tészta. 
  • Az sem baj, ha valami másik jól bevált palacsinta receptetek van, és arra esküsztök, nyugodtan használjátok azt! Ezt a tésztát nem árt egy kicsit pihentetni, mehet akár pár órára a hűtőbe is. Ha nincsen ledarálva a dió, akkor most van erre idő, illetve összekeverni a kristálycukorral! 
  • hirdetes
  • Mielőtt nekiállnánk a palacsinta kisütésének szokás szerint előkészítünk egy nagy lapos tányért, erre fog épülni a zserbós palacsinta torta. Emellé készítsétek elő a tölteléknek valókat is, a lekvárt, és cukorral kikevert diót!
  • Már kezdhetjük is sütni a palacsintákat. A lapos tányérra helyezzük az első kisült palacsintát, és amíg a másik sül rögvest meg is kenjük a töltelékkel, egy lapos evőkanál lekvárt kenj szét rajta, majd egy evőkanál cukros dióval szórd meg! Amíg a második sül, addig ezt a palacsintát megkenjük 1 lapos evőkanál lekvárral, s rászórunk egy púpos evőkanál cukros-diót. Ezt így folytatjuk sorban: lekvár, cukros dió, palacsinta, lekvár, cukros dió a palacsinta…
  • Egészen addig, amíg az utolsó palacsintához nem érünk, az utolsó palacsintát még megkenjük lekvárral, megszórjuk cukros-dióval, majd berakjuk a hűtőbe, hogy kihűljön, addig pedig elkészítjük a csokimázat.
  • A gyorsított módszert használva összetörünk egy tábla csokit, vagy tortabevonót, belerakunk 1 evőkanálnyi olajat, és mikróban közepes fokozaton melegítjük, néha kivéve, megkeverve. Persze a vízgőzös technikát is lehet alkalmazni, ahogyan nagymamám is mindig csinálta!
  • A felolvadt csokit alaposan elkeverjük, és az eddigre már meghűlt palacsintatorta tetejére csurgatjuk, ha ügyesek vagyunk, jut bőven az oldalára is. 20-30 percnyi hűtés kell a dermedéshez. Lehet ennél nagyobb díszítést is alkalmazni, különösen, ha karácsonyra lesz, de úgyis az íz a lényeg! 
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia

Szótár

Szigligeti vár

Szigligeti vár: A vár csodálatos környezetben, a Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a... Tovább

Szlovénia

Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország,... Tovább

Tovább a lexikonra