Még javában tombol a nyár és ilyenkor nem is vágyunk másra, csak egy kellemes, hűsítő finomságra. Ennek a jeles alkalomnak a kapcsán pedig fel is kellett lapoznom nagymamám kockásfüzetét, ami a legjobb recepteket rejti, hogy valami hűsítő finomságot találjak nektek. A választásom a mennyeien finom és egyben rém egyszerű hűsítő tejfölös cseresznyelevesre esett. Készítsétek el ti is!
A gyógyító cseresznye
Miért éppen a cseresznye levest választottam? Mert nyár van, roskadoznak a cseresznyefák, mert isteni finom ez a cseresznyeleves, és persze mi másért, mert számtalan jótékony hatása is van. A cseresznye nemcsak finom, hanem fogyasztása hasznos is a szervezete számára, hiszen számtalan olyan összetevővel van tele, ami hasznos. A szív számára fontos összetevőkben bővelkedik, nem véletlen, hogy egy amerikai egyetem kutatói igazolták, hogy a cseresznye rendkívül jó hatást gyakorol a szívműködésre és a keringési rendszerre, sőt még az agyvérzés kockázatát is segít csökkenteni. Ez nem minden, fontos antioxidánsokat is tartalmaz a cseresznye, így remek gyulladáscsökkentő hatása van. A magas vérnyomással, izomgörcsökkel küzdőknek is ajánljuk a cseresznye fogyasztását, méghozzá azért, mert remek káliumforrás. Az az ízületekre, a porckopásra is nagyszerűen hat, sőt még az alvást is segíti. Sőőőőőt még fiatalító, és fogyasztó hatása is van. Miért? Telis tele van bioflavonoidal, ami segíti a bőr fiatalítását, javítja az anyagcserét is, rosttartalmánál fogva erősen segíti a fogyást.
A tejfölös cseresznyeleves receptje
Na de a sok cseresznyéről fecsegés után következzen nagymamám féltve őrzött tejfölös cseresznyeleves receptje, amit nem lehet nem szeretni. Bármilyen meleg nyári napon képes egy kis felüdülést varázsolni! Elkészítése mindössze fél órát vesz igénybe, és szinte elronthatatlan. Lássuk, mik szükségesek hozzá, szinten minden teljesen hétköznapi, otthoni alapanyag!
Hozzávalók a tejfölös cseresznyeleveshez
- fél kg magozott cseresznye
- 1 rúd fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg (egész)
- 2 szelet citrom
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl a habaráshoz
- 2 evőkanál liszt a habaráshoz
A tejfölös cseresznyeleves elkészítése
A tejfölös cseresznyeleves elkészítéséhez egyszerűen csak egy lábosba öntjük a kimagozott cseresznyét, majd hozzáadjuk a leves többi hozzávalóját és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi 8 nem szabad nagyon sokat, sem keveset rakni). Ezeket összeforraljuk. Jön a habarás, ehhez a lisztet kikeverjük a tejföllel, majd adunk hozzá 1-2 merőkanállal a forró cseresznyeléből, ezzel is csomómentesre keverjük, majd behabarjuk vele a levest. Kész is.