hirdetes

Kedvenc retró finomságaink házilag: az eredeti vaníliás krémtúró receptje

VN

Imádjuk a retró dolgokat és imádjuk a finomságokat is, a retró finomságokat meg végképp! Éppen ezért a kedvenc retró bolti finomságaink sorozat folytatódik, az előző részben  a túró rudi, sajtostallér, valamint pilóta keksz ( itt pedig eláruljuk honnan ered többek között a pilóta keksz neve) elkészítését mutattuk be nektek, most a vaníliás krémtúró elkészítésén van a sor. Mutatom is a hagyományos vaníliás krémtúró receptjét!

Az eredeti vaníliás krémtúró receptje

A krémtúró eredete

De mielőtt belevágunk a krémtúró házi elkészítéséhez, ismerjük meg kicsit a történetét! Vajon honnan származik a krémtúró, benned még sosem merült fel a kérdés? Egyik kedvenc tejes desszertünket, meg egyébként a másikat is (a túró rudit) a tervgazdaság okozta túltermelésnek köszönhetjük. Ugyanis a gazdasági terveknek köszönhetően hazánk évi 965 millió liternyi tejet állított elő, amivel semmi probléma nem lett volna, ha megfelelően tud vele kereskedni, de nem tudott. 

Mindenki ismeri a szocializmus béli viszonyokat, nyugatra importálni nem lehetett, keletre pedig a nyomott árak, és a tej bonyolult szállítása miatt nem volt érdemes, tehát valamit a határokon belül kellett kezdeni ezzel a nagy mennyiségű tejjel. Ekkor született az a remek ötlet, hogy a tejalapú desszertek kínálatának bővítése hozhat gyors és látványos sikert, aminek az eredményeként született meg a 70-es években többek között a krémtúró is, először csak vaníliás változatban, majd a mazsolás íz után megjelent a málnás, a füstöltsajtos, hagymás-paprikás, paradicsompürés és a tormás változat is. Manapság is nagyon sok különböző ízesítéssel találkozhatunk, de mi most a hagyományos vaníliás krémtúrónak a receptjét mutatjuk meg!

hirdetes

Házi vaníliás krémtúró recept

Hozzávalók a házi vaníliás krémtúróhoz

4 tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 csipet só
50 dkg tehéntúró
1 marék mazsola (kihagyható)

A házi vaníliás krémtúró elkészítése

hirdetes

Első lépésként a cukrot és a tojássárgáját keverjük habosra, ha a megfelelő állagot kaptuk, akkor adjuk hozzá a pudingport, és lazítsuk fel egy kevés tejjel (nem kell az összes tejet bele önteni, csak tényleg egy kicsit). Ezt követően a megmaradt tejet forraljuk fel egy csipet sóval, majd egy pár kanállal lazítsuk tovább a tojásos keveréket. Majd öntsük óvatosan a forrásban lévő tejbe a tojásos keveréket, ezután pedig folyamatosan keverés mellett főzzük sűrűre. Ezt követően meg kell várni még kihűl, majd hozzáadni a túrót és botmixer segítségével krémes masszává dolgozni. Ha szeretnénk tehetünk bele mazsolát, vagy már bogyós gyümölccsel is ízesíthetjük például ribizlivel, áfonyával, esetleg eper darabokkal. Tálalás előtt hűtőben tároljuk! 

De nemcsak ez az egy házi tejes receptünk van ám, nézd meg azt is, hogyan kell házi joghurtot készíteni 5 egyszerű lépésben!

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Gyerekkorunk nagy kedvence: az eredeti, retró keksztekercs receptje
A békebeli zserbó titka: ezzel a recepttel olyan lesz, mint a nagymamáinké
5 retró süti, ami sosem megy ki a divatból

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: a Keszthelyi-hegység keleti oldalán találjuk a fokozottan védett... Tovább

Nagyhét

Nagyhét: A tavaszi, egészen pontosan a húsvéti ünnepkör része. A nagyhét jeles napjai... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarság Retró