A farsangi szezon nem telhet el fánk nélkül, de kimondta, hogy csak a hagyományos szalagos fánkot süthetjük minden évben? Az év ezen szakaszában a világ minden táján fánkot készítenek, mi pedig összegyűjtöttük a 10 legfinomabb fánkot a világ különböző tájairól, ha idén valami újat is kipróbálnál!
Legfinomabb fánk receptek – 10 különleges fánk
Ahány ház annyi fánk, és ahány ország oly sok különböző módon készítjük el a farsangi időszak ikonikus ételét. Legyen szó édesről vagy sósról, csokisról vagy lekvárosról, most összegyűjtöttük a legfinomabb fánkokat a világ különböző tájairól, amiket neked is érdemes kipróbálnod a farsangi szezon alatt!
1. Szalagos fánk
Hogyha továbbra is a magyar klasszikus fánknál maradnál, akkor próbáld ki ezt a tökéletes szalagos fánk receptet, amivel nem tudsz majd mellényúlni és mindenki imádni fogja, bárkit is vársz vendégségbe. A szalagos fánk a nevét a derekán körbefutó világos sávról kapta.
2. Csöröge vagy forgácsfánk
Ha egy másik klasszikust is kipróbálnál, akkor a csörögefánkkal sem lőhetsz mellé, amit sokan csak forgácsfánkként ismernek. Hivatalosan ez számít a farsangi fánknak, mégis kevesebbet készítjük, mint a szalagos fánkot, pedig ennek is egyszerű az elkészítése és még keleszteni sem kell a tésztáját. Ha szereted mártogatni különböző szószokba, akkor a formája miatt ez jobb választás, de csak simán porcukrozva is isteni!
3. India fánkja: Gulab jamun
Édesen fűszerezett kis fánklabdák, amik kelesztés nélkül könnyen elkészíthetőek. Apró mérete miatt vált kedvencé, az pedig igazi ráadás, hogy egy édes szirup vonja be a tésztát. Neve magyarul lefordítva virágvizet jelent, ehhez az édes sziruphoz pedig rózsavizet és narancsvizet használnak. Ezekhez ugyan itthon nehéz hozzájutni, de mézbe mártva is isteni édesség!
4. Churros – Mexikó és Spanyolország kedvence
A churros már itthon is elterjedt street food, és mi is könnyedén elkészíthetjük otthon ezt a hosszúkás fánk félét, ami tökéletes választás egy kávé mellé reggelente. Az egyetlen különleges dolog amire szükségünk van hozzá, ha otthon készítenénk el, az egy habnyomó vagy egy formázó zacskó.
5. Az amerikai fánk
Ki ne ismerné Amerika kedvencét a donut-ot, ami nem olyan levegős mint a mi szalagos fánkunk és a közepe is lyukas, a tetején pedig különböző cukormáz és cukorszórás található. Otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni és az biztos, hogy a gyerekek imádni fogják, ha bevonjuk őket a díszítésbe.
6. Kleinur
A leginkább a forgácsfánkhoz hasonló izlandi kleinur, egy kicsit zsírosabb és morzsalékosabb a magyar megfelelőjénél, a tésztájában pedig sok joghurt vagy kefír található. Attól különleges, hogy a tésztába kardamomot is tesznek, így leginkább a savanykásabb lekvárokkal finom.
7. Beignet
Francia könnyedség sugárzik erről a falatnyi fánkról, de mivel ez is olajban készül, ebből sem érdemes 3-4 darabnál többet enni! A franciák is desszertként fogyasztják egy csésze tea mellé. Természetesen ebből is találhatunk töltött verziókat, akár sós, akár édes változatban fogyasztanánk ezt a nagyszerű francia fánkot!
8. Az olasz Bombolini
A személyes kedvencem az olasz Bombolini, bár rengeteg fánkkülönlegességgel találkozhatunk Olaszországban. Tésztája sokkal tömörebb a szalagosfánknál és mindenféle édes csodával szeretik megtölteni. Először Toszkánában készítették, a neve pedig azt jelenti, hogy bombácska, ami nem csoda hiszen ez igazi édesség bomba.
9. Fánk a Közel-Keletről: Zalabia
A Közel-Kelet több országa is készíti a Zalabiát, és mindenhol másképpen fogyasztják. Van ahol kerekre és van ahol csigaszerűen sütik, de az íze mindenhol az ánizstól kapja különlegességét, ettől válik igazán keletiessé. Természetesen elmaradhatatlan mellőle egy erős tea.
10. Sel roti
Egy fánkkarika, ami Nepál névjegyévé vált, és sok helyen már kenyér helyett fogyasztják.