6. Tiramisu semifreddo
A hagyományos tiramisu jegyében készült semifreddo könnyed és fenséges ízkavalkád. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 500 ml tejszín
• 250 g mascarpone sajt
• 100 g porcukor
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 2 evőkanál kávélikőr (opcionális)
• 100 g babapiskóta
• 2 evőkanál erős kávé
• 1 evőkanál kakaópor a tetejére
A tejszínt verjük fel habbá. Adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, a vaníliát és a kávélikőrt. Keverjük össze alaposan, amíg egy krémes tölteléket kapunk.
Egy sütőpapírral bélelt formába tegyünk egy réteg babapiskótát. Locsoljuk meg a kávéval. Borítsuk rá a mascarponés krémet és simítsuk el a tetejét. Tegyük a fagyasztóba és hagyjuk legalább 4 órán keresztül fagyni.
Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.
7. Meggyes kevert süti
A meggyes kevert süti egy klasszikus és könnyen elkészíthető desszert, amely tökéletesen passzol egy nyári délutánhoz. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 200 g liszt
• 200 g cukor
• 100 g vaj, olvasztva
• 3 tojás
• 1 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál vanília kivonat
• 200 g kimagozott meggy
A lisztet keverjük össze a cukorral és a sütőporral. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojásokat és a vanília kivonatot. Keverjük össze, amíg egy sima tésztát kapunk.
Adjuk hozzá a kimagozott meggyszemeket és óvatosan keverjük el. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt formába és simítsuk el a tetejét.
8. Fügemuffin
A fügemuffin gazdag ízekkel és roppanós textúrával rendelkezik, amelyet könnyedén összeállíthatunk. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 200 g liszt
• 100 g cukor
• 2 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál szódabikarbóna
• 1/4 teáskanál só
• 1 tojás
• 180 ml tej
• 80 ml olívaolaj
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 150 g friss füge, felkockázva
A lisztet keverjük össze a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tojást verjük fel, majd adjuk hozzá a tejet, az olívaolajat és a vaníliát. Keverjük össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd óvatosan forgassuk hozzá a fügekockákat.
Tegyük a tésztát muffin formákba és süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, amíg a muffinok megsülnek és aranybarna lesz a tetejük.
9. Áfonyás zabszelet
Egy egyszerű és egészséges választás az áfonya rajongóinak, akik nem szeretnének lemondani az édességekről sem. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 200 g zabpehely
• 100 g liszt
• 100 g cukor
• 100 g vaj, olvasztva
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 150 g áfonya
A zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a vaníliát keverjük össze. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük össze, amíg egy morzsás tésztát kapunk.
Tegyük felét a tésztának egy sütőpapírral bélelt formába és nyomkodjuk jól össze az alját. Szórjuk meg az áfonyával, majd borítsuk rá a maradék tésztát és nyomkodjuk jól össze.
Süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a zabszelet megsül és aranybarna lesz a teteje.
10. Kókusztejes banánturmix
Egy frissítő és egészséges ital, amelyet könnyen elkészíthetünk és élvezhetünk az augusztusi melegben. Az elkészítéséhez szükségünk lesz:
• 2 érett banán
• 200 ml kókusztej
• 100 ml tej
• 1 evőkanál méz
• 1 teáskanál vanília kivonat
• Fél citrom leve
• 1 csipet őrölt fahéj
• 4-5 jégkocka
A banánokat vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a kókusztejet, a tejet, a mézet, a vaníliát és a citromlevet. Ízlés szerint adjuk hozzá az őrölt fahéjat. Turmixoljuk össze alaposan, majd adjunk hozzá jégkockákat és turmixoljuk tovább, amíg a turmix habos és krémes lesz.
Töltsük poharakba és díszítsük friss banánszeletekkel és egy kis reszelt kókusszal.
Reméljük, hogy ezekkel a finom és könnyű süteményekkel még édesebbé tehetjük az augusztust, és a nyár utolsó hónapjában is maradandó élményekkel gazdagodunk!