2. Villámgyors répatorta
Hozzávalók (8 adag)
Tésztához
- 30 dkg finomliszt, vagy rétesliszt
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 3 db tojás
- 25 dkg porcukor
- 1,5 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj, reszelt citromhéj ízlés szerint
Mázhoz
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojásfehérje
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál vaj
Kavarjuk ki a cukrot a tojássárgákkal, illetve az olajjal. Adjuk hozzá az apróra reszelt répát, majd a vaníliás cukrot, végül a sütőporos lisztet. Kavarjuk őket össze alaposan. Ízesítsük kis fahéjjal, citromhéjjal ízlés szerint.
Keverjünk habot a tojásfehérjékből, majd óvatosan fogassuk a masszához.
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele, majd előmelegített sütőben, nagyjából 180°C-on fél óra alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát.
A máz hozzávalóit méz sűrűségűre kavarjuk, majd a már kihűlt tortára öntjük, bevonjuk vele. Díszítéséhez használhatunk marcipánrépát.
3. Omlós citromos keksz
Hozzávalók (8 adag)
- 1 db tojás
- 20 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- fél kávéskanál vanília kivonat
- 1 citromból nyert citromhéj
- fél citromból nyert citromlé
- 10 dkg porcukor
- 0,3 teáskanál sütőpor
- 28 dkg finomliszt
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
Egy keverőtálba a puha vajat keverjük habosra a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a fél citrom levét, annak lereszelt héját, a vaníliát, tojást. Keverjünk belőlük egy krémes masszát.
A lisztben keverjük el a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, s fokozatosan adjuk a masszához, úgy, hogy az puha, formázható tésztává váljon.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Formázzunk a masszából dió nagyságú golyókat, hempergessük meg őket a porcukorban, s helyezzük őket a sütőpapírra. Nyomjuk meg tetejüket finoman, hogy kicsit laposabbak legyenek.
Nagyjából 10-12 perc alatt készre sülnek. Érdemes odafigyelni, ugyanis nem szükséges, hogy barnára süljenek – akkor ugyanis kiszárad a tészta, s kemény lesz. Amint egy kis színt kapott, valamint kemény a teteje – már készen vannak!